UNS I NUNS: Objavite podatke o finansijerima i oglašivačima u medijima

Novinarska udruženja su Ministarstvu pravde predložilada učini obaveznim objavljivanje podataka o svim finansijerima i oglašivačima čiji udeo u ukupnom godišnjem prihodu medija prelazi 20 odsto, ali ovo telo to nije usvojilo

  • 1

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije protestvuju zbog neusvajanja njihovih predloga za Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije, koji se odnose na javnost podataka o glavnim finansijerima i oglašivačima u medijima.

NUNSUNS su Ministarstvu pravde predložili da učini obaveznim objavljivanje podataka o svim finansijerima i oglašivačima čiji udeo u ukupnom godišnjem prihodu medija prelazi 20 odsto.

- NUNS i UNS smatraju da javnost samo podatka o vlasniku medija nije dovoljna za transparentnost rada medija - navodi se  zajedničkom saopštenju ovih novinarskih udruženja.

Udruženja su takođe tražila da se u tekstu Akcionog plana za spovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije predvidi izmena Zakona o javnim nabavkama, kako bi taj zakon važio i za kupovinu, razvoj, produkciju ili koprodukciju RTV programa ili kupovinu vremena za emitovanje programa.

- NUNS i UNS posebno zabrinjava što je radna grupa najpre prihvatila primedbe njihovog predstavnika, a potom su te odredbe izbačene iz konačnog teksta Akcionog plana za spovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije - ističe se u saopštenju.

Kako kažu u ovim uduženjima, Ministarstvo pravde nije obrazloženo odgovorilo na njihove primedbe, čime je prekršeno načelo javnosti rada.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • molele

    7. septembar 2013 | 12:19

    Da li je ovo apel Nunsa,opravdanje za necinjenje,da li Nuns nema pravnu regulativu da to brani, ili nemoc ili pristrasnost nekoj stranci??????!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA