UDARCI I KESE NA GLAVI: Policajci muče zatvorenike u Republici Srpskoj

U izveštaju Saveta za borbu protiv torture komiteta Evrope stigle su pritužbe o šamaranju pritvorenika, udaranju rukama i nogama, stavljanju kesa preko glava osumnjičenih, primeni elektrošokova i pretnji egzekucijom

  • 6

Savet za borbu protiv torture komiteta Evrope (CPT) pozvao je vlasti Bosne i Hercegovine da poboljšaju uslove u pritvorskim jedinicama zatvora u Republici Srpskoj u kojima borave osobe koje čekaju na izricanje presude, kao i da se pozabave pitanjem zlostavljanja tih osoba od policije.

Delegacija CPT je, kako se navodi, ponovo dobila značajan broj verodostojnih optužbi o teškom fizičkom zlostavljanju pritvorenika od policije u Republici Srpskoj.

Pritužbe na navodno zlostavljanje najčešće se odnose na šamaranje pritvorenika, udaranja rukama i nogama, stavljanje kesa preko glava osumnjičenih, primenu elektrošokova i pretnje egzekucijom.

Većina dobijenih žalbi odnosi se na osumnjičene koji su, kako se navodi, bili privedeni u centralnu policijsku stanicu u Banjalulci. CPT stoga preporučuje da nezavisna stručna komisija ispita i oceni radne metode kojima se koriste kriminalni inspektori u toj policijskoj stanici tokom privođenja i razgovora sa pritvorenicima.

Vlasti se pozivaju da poboljšaju kvalitet zapošljavanja i obuke policijskih službenika, kao i da promovišu kulturu koja podrazumeva da se zlostavljanje osumnjičenih smatra neprofesionalnim.

U izveštaju CPT-a se kritikuju propusti u praćenju pritužbi osumnjičenih koji tvrde da su zlostavljani i preporučuje se efikasnost pri utvrđivanju istinitosti njihovih navoda, kao i da se onima za koje se utvrdi da su zlostavljani omogući zaštita advokata i lekara.

Smatra se da bi osumnjičenima trebalo omogućiti posete u trajanju od najmanje jednog sata nedeljno, i ukazuju na potrebu poboljšanja u pružanju zdravstvenih usluga osobama koje se nalaze u pritvorskim jedinicama.

Komitet za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja organizuje posete pritvorskim jedinicama u zatvorskim objektima država članica Saveta Evrope kako bi se procenilo na koji način se lica lišavaju slobode.

Reč je o zatvorima, popravnim domovima, policijskim stanicama, centrima za držanje pritvorenih imigranata, psihijatrijskim bolnicama i socijalnim ustanovama. CPT ocenjuje da je situacija u Republici Srpskoj kritična.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA