KO JE JOSIP PERKOVIĆ? Evo zašto Evropska unija kažnjava Hrvatsku!

Na teritoriji Nemačke 1983. godine dogodilo se ubistvo hrvatskog disidenta za koje su osumnjičeni pripadnici jugoslovenske Udbe. Ova država raspisala je 2008. godine nalog za hapšenje jednog od njih, čiji je sin savetnik dvojice hrvatskih predsednika

  • 4

Kaznene mere koje Evropska unija planira da uvede "neposlušnoj" Hrvatskoj zbog "slučaja Perković" ponovo otvaraju priču o ubistvu koje je "poraslo" do međunarodnog skandala, ali i pitanje o nemačko-hrvatskim odnosima.

 

Najnoviji spor na relaciji Nemačka-Hrvatska nastao je zbog Josipa Perkovića, osumnjičenog za učestvovanje u ubistvu Stjepana Đurekovića (57) u Nemačkoj 28. jula 1983. godine.

 

Hrvatski disident ubijen je u Volfrathausenu, malom gradu u Gornjoj Bavarskoj. Lokalna policija pronašla je "izrešetanog" Đurekovića, sa pet prostrelnih rana i jednom ranom nanetom najverovatnije sekirom. Jezikom podzemlja rečeno: ovo je bio "potpis" jugoslovenske tajne službe.

 

 

MISTERIJA ĐUREKOVIĆEVOG BEGA

 

Moguće razračunavanje jugoslovenske tajne službe sa disidentom na teritoriji druge države postalo je međunarodni skandal. Međutim, ubice su uspele da napuste zemlju, a kompletno suđenje ni do danas nije završeno.

 

Đureković je godinu dana pre ubistva iznenada napustio Jugoslaviju i prešao u Nemačku. Navodno, razlozi za beg bili su dvojaki: sa jedne strane, nesaglasnost s idejom komunizma i tadašnjom državnom politikom, a sa druge - optužbe da je učestvovao u proneveri nafte i novca.

 

Međutim, "između redova", Đurekovićev prebeg imao je sasvim druge motive: bio je blizak hrvatskim nacionalistima kako tokom Drugog svetskog rata, tako i kasnije, ali i nemačkoj tajnoj službi, koja mu je pružila zaštitu u ovoj državi. Zbog toga je kao motiv ubistva "isplivala" bojazan Udbe da bi Đureković mogao odati njene tajne strancima.

 

Već tada je kroz priču o ovom ubistvu počelo da "provejava" ime funkcionera Udbe Josipa Perkovića.

 

Operacija SDB Hrvatske, pod imenom "Dunav", koštala je 150.000 maraka i navodno je bila poverena upravo Perkoviću.

 

 

MISTERIJA PERKOVIĆEVE UMEŠANOSTI

 

Čovek koga u Lijepoj njihovoj nazivaju "najmoćnijim obaveštajcem poslednje dve decenije komunističke i prve dve decenije demokratske Hrvatske", Josip Perković rođen je 1945. u Novom Selu kod Našica, u Hrvatskoj. U Osijeku je radio kao operativac Službe državne sigurnosti. Potom je bio načelnik drugog odeljenja SDS-a Osijek, koji se bavio emigracijom.

 

Godine 1979. u Zagrebu je postao inspektor u Drugog odeljenja SDS-a, a šef toga odeljenja postao je 1982. Za samo četiri godine postao je pomoćnik ministra za celu republičku Udbu.

 

Početkom devedesetih, kada je i služba počela da se raspada, Perković je postao pomoćnik ministra odbrane, zadužen za Sigurnosno-informativnu službu. Godine 1992. je sa tog mesta smenjen, ali je ubrzo rehabilitovan, da bi četiri godine kasnije postao savetnik u Hrvatskoj izveštajnoj službi.

 

Za to vreme, istraga o ubistvu Đurekovića u Nemačkoj još nije zatvorena.

 

NEPOSLUŠNA HRVATSKA

 

Godine 2008. sud u Minhenu osudio je Krunoslava Pratersa na doživotnu robiju zbog ovog ubistva. Iste godine, zbog sumnje da je učestvovao u ovom ubistvu - dao egzekutorima ključ od magacina u kom je Đureković ubijen - Nemačka je raspisala poternicu za Josipom Perkovićem.

 

 

Splitska "Slobodna Dalmacija" objavila je transkript razgovora nekadašnjeg predsednika Hrvatske Franja Tuđmana sa tadašnjim poslanikom u hrvatskom Saboru Vicom Vukojevićem od 5. decembra 1993. godine iz koga se jasno vidi da je tražio uklanjanje Perkovića:

 

- Reći ću ti nešto.Već sam rekao svojim najbližim saradnicima da sve te bivše koji su radili u Udbi, ti spominješ tu Perkovića i to ne samo Perkovića, već i sve druge koji su radili da se uklone. I na kraju tu novu našu službu UNS, Službu nacionalne bezbednosti počinjemo stvarati sa novim ljudima i to ćemo sprovesti. Znači sve te ljude koji su bili u bivšoj službi ili ovo ako je tačno da su Kopsa, Stipetić (imena im nisu navedena) bili povezani sa tom i takvom delatnošću, trebalo bi ih ukloniti sutra.

 

Ceo transkript ovog razgovora možete pogledati OVDE.

 

U međuvremenu, sin Josipa Perkovića Saša bio je (i dalje je) savetnik dvojici hrvatskih predsednika: Stjepanu Mesiću i Ivu Josipoviću.

 

Svega nekoliko dana pre ulaska u Uniju, Hrvatska je izglasala zakon kojim se ne priznaje važenje evropskog naloga za hapšenje pre avgusta 2002. godine, čime je sprečeno da Perković bude izručen Nemačkoj po optužbama za događaj iz 1983. godine.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    13. septembar 2013 | 16:21

    Мораће да одговара јер је убио нацистичког савезника, а немци своје савезнике и истомишљенике поштују.

  • русија

    13. septembar 2013 | 20:57

    комуњара рокно усташу...

  • Cobi ns

    14. septembar 2013 | 08:40

    Eto šta je politika i interes,ubijao za Udbu svoje zemljake,oni došli na vlast i sada ga čuvaju,prave problem državi...??Ili taj gospodin zna mnogo o svima njima(ko su i za koga su radili)pa po cenu štete državi,sve će učinit samo da zaštite sebe!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA