KAPETAN KOSTA KONKORDIJE: Kormilar je kriv za nesreću

- Prema mom iskustvu, ne bi došlo do udara da je kormilar odmah i adekvatno izveo manevar - izjavio je na suđenju Frančesko Sketino, kapetan luksuznog kruzera koji je potonuo pre 20 meseci, kada je poginulo 32 ljudi

  • 1

Kapetan potonulog broda Kosta Konkordija Frančesko Sketino, optužen za višestruko ubistvo iz nehata, izjavio je u nastavku suđenja da je za loše izvedeni manevar kriv kormilar broda.

- Prema mom iskustvu, ne bi došlo do udara da je kormilar odmah i adekvatno izveo manevar. Da nije bilo odlaganja i greške, brod bi se zaustavio pre nego što je udario u greben koji je napravio pukotinu od 70 metara na jednoj strani trupa broda - rekao je Sketino na suđenju.

Kako je sada rekao na sudu, kada se brod približio ostrvu Ðiljo, on je naredio kormilaru da ispravi brod ulevo, ali je ovaj previše sporo reagovao i nije izveo manevar do kraja, preneo je AP.

Kormilar Džejkob Rasli Bin jedan je od petoro zaposlenih u kompaniji "Kosta kroćere" koji su se nagodili kako bi dobili blaže kazne u odvojenom procesu. On je osuđen na godinu i osam meseci zbog ubistva iz nehata i izazivanje potonuća broda.

Istražitelji su naveli da je moguće da su jezički problemi u sporazumevanju kapetana Italijana i kormilara Indonežanina odigrali ulogu u neuspelom manevru.

Sketino je od sudije zatražio istragu olupine, koja je prošle nedelje izvučena kod obale Toskane u Tirenskom moru nadomak ostrva Ðijo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA