REŠENA MISTERIJA: Džek Trbosek nije bio Britanac, već Nemac!

Detektiv Trevor Meriat iz Bedfordšira u Engleskoj već je sumnjao na mornara Karla Fajgenbauma, a kada je došao do dokumenata Skotland jarda, njegove sumnje su se potvrdile

  • 4

Engleski detektiv u penziji Trevor Meriat tvrdi da je misteriozni ubica Džek Trbosek zapravo nemački mornar Karl Fajgenbaum. Do ovog otkrića došao je nakon 11 godina dugog istraživanja i analize starih dokumenata i zahvaljujući modernoj forenzici.

Meriat iz Bedfordšira u Engleskoj je već sumnjao na Fajgenbauma, mornara koji je često boravio u luci u blizini gradske četvrti u kojoj su se dogodila ubistva. Nakon što je na sudski način došao do dokumenata Skotlanda jarda, koja sadrže brojne beleške i izjave svedoka, njegove sumnje su se potvrdile.

Za sada je zvanično potvrđeno da je između 31. avgusta i 9. novembra 1888. godine Trbosek ubio pet žena: Meri En Nikols, Eni Čepmen, Elizabet Strajd, Ketrin Edouz i Meri Džejn Keli. One su nasmrt izbodene u londonskoj četvrti Vajtčepel. Postoje podaci da je pojedinim žrtvama bila izvađena utroba, a pretpostavlja se i da su bile prostitutke.

Nadimak, koji je ostao zapamćen u istoriji, vodi poreklo od pisma potpisanog sa Džek Trbosek, koje je u redakciju londonske Centralne novinske agencije poslala osoba koja je za sebe tvrdila da je ubica.

Novi dokumenti pokazali su kako ubica zapravo nije vadio utrobe žrtvama, pa je tako i pobijena teorija da je ubica imao medicinsko iskustvo, što je bila ključna činjenica u ranijim istragama. Takođe, razmaci između ubistava ukazali su na to kako je reč o putniku, pa je sumnja pala na mornare koji su često provodili vreme s prostitutkama u četvrti Vajtčepel.

Međutim, jedan od najvećih dokaza je izjava Fajgenbaumovog advokata koji je jednom prilikom reporterima rekao kako je njegov klijent priznao ubistva, rekavši kako ga je "bolest naterala na ubijanje žena". I zaista, Fajgenbaum je 1894. godine u Njujorku osuđen i pogubljen zbog ubistva nekoliko žena, ali ti zločini nisu povezani s onima u Londonu.

Detektiv Meriat je objasnio kako je priča koja je stvorena o Trboseku kao dobro odevenom gospodinu zapravo urbani mit, ali i da su postojala slična ubistva pre i posle onih koja su pripisana Džeku, počinjena u Engleskoj, Americi i Nemačkoj.

Ipak, mnogi kritičari tvrde kako u njegovoj teoriji postoje rupe. "Gardijan" je još 2007. objavio članak u kojem analizira knjigu koju je Meriat izdao na ovu temu i tvrdi kako detektiv svoju tvrdnju nije potkrepio čvrstim dokazima.

Mnogi su razvijali teorije o tome ko stoji iza ubistava koja su se dogodila krajem 19. veka. Neki su tvrdili kako je reč o Vinsentu van Gogu, književniku Luisu Kerolu, a spekulisalo je i da je ubica zapravo rođak kraljice Viktorije. Serija ubistava koje je počinio ozloglašeni Džek Trbosek više od 125 godina bila je tema mnogih knjiga, filmova, ali i rasprava onih koji su pokušali da reše ovaj misteriozni slučaj.

(Telegraf / Huffingtonpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • notorious

    25. septembar 2013 | 21:56

    Čudi me da nisu "pronašli" da je bio Srbin!!!!

  • Boki

    25. septembar 2013 | 22:01

    Nista ako ne iscupa ta foteznika da je bio Srbin

  • Makarije

    25. septembar 2013 | 17:08

    Bilo, prošlo, ... Ostala turistička atrakcija,...što se ne vrate u vreme faraona da istražuju ko je koga, smešno više,...koga više briga za sranja iz prošlosti,...svaki dan strada više od hiljadu ljudi, šta ćemo sa tim?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA