Klijenti prostitutki će se smatrati prestupnicima, a prostitutke ne?

Francuski Senat razmatraće zakonski akt kojim će se klijenti prostitutki smatrati prestupnicima, dok nuđenje seksualnih usluga više neće biti krivično delo

  • 9

Donji dom francuskog parlamenta usvojio je danas izmene zakona o prostituciji, kojim će biti kažnjen sa 1.500 evra svako ko bude plaćao za seks.

Prema tom zakonskom aktu, koji do polovine naredne godine treba da razmotri i Senat, klijenti prostitutki će se smatrati prestupnicima, dok nuđenje seksualnih usluga više neće biti krivično delo, preneo je Rojters.

Do sada je u Francuskoj kupovanje i prodavanje seksualnih usluga za novac bilo legalno, ali podvođenje i bavljenje prostitucijom nije. Predlog izmena zakona je, kako su preneli francuski mediji, usvojen sa 268 glasova "za" i 138 "protiv".

Taj tekst je inspirisan švedskim koji sankcioniše klijente prostitutki od 1999. godine i kojim je, kako se tvrdi, ulična prostitucija smanjena za polovinu tokom 10 godina.

Pored kažnjavanja kupovine seksualnih usluga novčanom kaznom, počevši od 1.500 evra, predviđena je i socijalna i profesionalna pomoć onima koji žele da prekinu da se bave prostitucijim.

Vlada se obavezala da će izdvajati 20 miliona evra godišnje za finansiranje izlazaka iz prostitucije. Pre nego što stupi na snagu, Predlog zakona mora da prođe kroz Senat koji bi trebalo da ga razmotri do kraja juna.

Procenjuje se da u Francuskoj ima više od 20.000 osoba koje se bave prostitucijom, a mnoge od njih dolaze iz istočne Evrope (Bugarske, Rumunije), Afrike (Nigerije,Kameruna), Kine i Južne Amerike.

AFP je preneo da je zakon, kako navodi vlada, usmeren na sprečavanje nasilja nad ženama i na zaštitu velike većine prostitutki koje su žrtve trgovine ljudima.

Plan vlade da kažnjava građane koji plaćaju za seks, izazvao je burnu polemiku u francuskoj javnosti, a predlog zakona osudile su mnoge poznate ličnosti, među kojima su Katrin Denev, Šarl Aznavur, poznati intelektualci, kao i same prostitutke.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    4. decembar 2013 | 19:59

    Po toj logici ovisnici su kriminalci a dileri pošteno zaradjuju za život.

  • ljiljana

    4. decembar 2013 | 21:18

    @Dragan: Dragane ako neko dodje kod devojcice koja je 14, 15, 16 pa i vise i ne moze cak nida predpostavi da je izdrogirana ili tucena ili u svakom slucaju naterana to da radi (a na njima se to cesto i vidi a korisnici u svojoj potrebi to ne zele da vide) taj i jeste za zatvor. Nista manje.

  • Bojan

    4. decembar 2013 | 19:39

    Kakva glupost. Pa zasto bi bili prestupnici, ako to sto im je ponudjeno,a oni prihvatili, nije krivicno delo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA