Otkrivena statua Nelsona Mandele

Statuu, visoku devet metara, otkrio je južnoafrički predsednik Džejkob Zuma, dan pošto je Mandela sahranjen

  • 0

Bronzana statua Nelsona Mandele otkrivena je danas u dvorištu predsedništva u Pretoriji, gde je Mandela 1994. godine inaugurisan kao prvi južnoafrički predsednik crne rase.

Statuu, visoku devet metara, otkrio je južnoafrički predsednik Džejkob Zuma, dan pošto je Mandela sahranjen, prenela je agencija AP.

Posle 10 dana žalosti zbog Mandeline smrti, danas je u Pretoriji vladalo veselo raspoloženje dok je svirao vojni orkestar, a borbeni avioni nadletali u Mandelinu čast.

Otkrivanje statue je dugo planirana ceremonija na Dan pomirenja, državnog praznika u Južnoafričkoj republici (JAR).

Od 19. veka se proslavlja 16. decembar koji je državni praznik od formiranja Južnoafričke unije 1910. godine.

Mandela, prvi tamnoputi predsednik Južne Afrike i legendarni borac protiv aparthejda, sahranjen je juče u selu Kunu, u južnoafričkoj provinciji Kejp, 700 kilometara južno od Johanesburga.

Posle zvanične ceremonije opraštanja, kovčeg sa Mandelinim posmrtnim ostacima preuzela je njegova porodica radi pogreba po tradiciji plemena Kosa u grobnici na porodičnom imanju u tom selu, u kom je Mandela proveo detinjstvo i dane po napuštanju politike, izvestile su agencije.

Na zahtev porodice, ritualnom pogrebu prisustvovalo je nekoliko stotina osoba. Pre pogreba, od Mandele su se na zvaničnoj ceremoniji oprostili članovi porodice, njegovi bivši saborci i saradnici i sunarodnici.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA