Novi zakon legalizuje krađu novinarskih tekstova!

Zamerke na predloženi tekst zakona o autorskim i srodnim pravima imaju novinarska udruženja jer se njime legalizuje krađa tekstova i fotografija, a ovakav zakon predstavljao bi presedan

  • 0
Posetiteljka razgleda novine Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Nacrt zakona o autorskim i srodnim pravima, čija se izrada upravo završava, praktično omogućava nesmetano korišćenje autorskih fotografija i novinskih tekstova bez ikakvih dozvola autora ili nadoknada za njihovo objavljivanje.

Najveći problem predstavljaju internet izdanja koja preuzimaju i tekstove i fotografije bez dozvole autora, pa čak i bez navođenja izvora. Zamerke na predloženi tekst imaju novinarska udruženja jer se njime legalizuje krađa novinarskih tekstova i fotografija, a ovakav zakon predstavljao bi presedan.

- Iz odredbe da se autorska prava ne mogu primeniti na "obične medijske informacije", u nacrtu zakona izostavili su reč "obične" navodeći da se autorskim delom ne smatraju "dnevne novosti i druge vesti koje imaju karakter medijskih informacija". Ima tekstova baziranih na dnevnim događajima, ali su prošireni nekim istraživanjem, čime dobijaju autorski pečat, pa se ne mogu tretirati kao najobičniji izveštaj - kaže Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović dodaje da je ovo u osnovi medijski zakon, pa mu nije jasno zbog čega autori nacrta pri njegovoj izradi nisu konsultovali i ljude iz medija.

(Telegraf.rs / Izvor: blic.rs/M. R. Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA