ZBOG HLADNOĆE: Sve više dece u beogradskom Svratištu

Između 2.000 i 10.000 mališana živi i radi na ulicama Beograda. Neki od njih prenoćište, topao obrok i toplu odeću pronalaze u Svratištu za decu ulice u beogradskom naselju Zvezdara

  • 2

U Svratištu na u beogradskom naselju Zvezdara, zbog hladnoće, sve je više mališana koji, većinom, žive na ulici prinuđeni da prose zbog nemaštine.

U Svratište redovno dolazi 150 dece. Osim toplog obroka, tu se pripremaju za školu, održavaju higijenu, učestvuju u kreativnim radionicama. O deci brinu specijalni pedagozi, socijalna radnica, medicinska sestra i pravnik.

Deca kažu kako tu vole da dolaze, da se druže, crtaju, rade domaći.

Jasna Bratičević iz Centra za integraciju mladih kaže da im je uvek potrebna sezonska garderoba, topla odeća i obuća, kao i slatkiši, voće, čajevi u ovim hladnim danima. Da bi sve radilo neophodno je, kako kažu, milion dinara mesečno.

"Finansijska situacija, tj. naša realnost je takva da je od kraja juna 2013. prekinuto finansiranje svratišta od Grada Beograda, odnosno Gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu", kaže Dragana Vučković iz Centra za integraciju mladih.

Najviše zahvaljujući građanima, ali i pojedinim kompanijama i ambasadama, deca će i ove godine dobiti novogodišnje paketiće.

Deca mogu da prespavaju u Svratištu, najviše tri noći. Mina Lukić iz Centra za integraciju mladih kaže da najveći broj dece ima primarnu porodicu kojoj se vraća na kraju dana.

"Važno je i to što mi radimo sa porodicama naših korisnika na terenu", ističe Lukićeva

Sa hladnim danima povećava se broj dece koja utočište nalaze u Svratištu u Krfskoj. Premda tu nemaju zvanične podatke o tome koliko dece živi i radi na ulici, procenjuje se da bi taj broj mogao da bude između 2.000 i 10.000.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • flynn

    28. decembar 2013 | 01:57

    Jedno od rešenja je i pobrinuti se za onih pola miliona Roma koji nemaju dokumenta, tj. deportovati ih u matične države - Sloveniju, Kosovo, itd.

  • ZokaSlovenac

    28. decembar 2013 | 04:39

    JAO SRBIJO, SRAM TE BILO!!! DECA PROSE PO ULICI?!?! PA DOBRO BRE, STA JE TO?!?! POSTALI SMO KAO AVGANISTAN, INDIJA... SRBIJO, POPRAVI TO I POMOZI DECI!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA