PREGOVORI SRBIJE I EU NISU O PRIZNANJU KOSOVA! Evo šta je Devenport još poručio Srbima

Šef Delegacije EU u Srbiji rekao je da će poglavlje 35 verovatno biti otvoreno i tokom pregovaranja, jer je reč o procesu sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji je u toku

  • 27
Majkl Devenport Foto: Milena Đorđević

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, rekao je da se poglavlje 35 odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, te da to nisu pregovori o priznanju Kosova. Devenport je istakao da se ni u jednom dokumentu Evropskog saveta ne pominje priznanje Kosova i da nije o tome reč u pregovorima.

Šef kancelarije EU u Srbiji je, za praznični trobroj Politike, rekao da će poglavlje 35 verovatno biti otvoreno i tokom pregovaranja, jer je reč o procesu sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji je u toku.

OTVARANJE POGLAVLJA JE VAŽNA STVAR! Evo šta je DEVENPORT rekao o putu Srbije ka EU

- To je taj termin koji se koristi u svim zaključcima Evropskog saveta i u pregovaračkoj platformi za Srbiju. Jasno je da mora da dođe i do pravno obavezujućeg sporazuma - rekao je Devenport.

Šef misije EU je odbacio sugestiju da poglavlje 35 favorizuje Prištinu i da joj praktično daje pravo veta na ulazak Srbije u EU.

Foto: Tanjug/KABINET PREMIJERA SRBIJE Foto: Tanjug/KABINET PREMIJERA SRBIJE

- Reč je o dijalogu u kojem postoji obaveza i jedne i druge strane da ne smeju da blokiraju jedna drugu na putu evropskih integracija - rekao je Devenport.

DEVENPORT ČESTITAO SRBIJI! Srbi su mnogo uradili na svom putu ka EU

Šef delegacije EU je optimista u pogledu perspektive članstva Srbije u EU, ali, kako kaže, nije na njemu da prognozira koliko će trajati proces učlanjenja.

- Vrlo je bitno da Srbija ostane na tom putu. Teško mi je da vam kažem koliko dugo će trajati, ali, imajući u vidu da je Hrvatska postala članica EU sedam godina nakon što je otvorila pregovore, mislim da to može da bude neki okvir za vas - rekao je Devenport.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema njegovim rečima, brzina zavisi "pre svega od sposobnosti Srbije da ispuni sva očekivanja u svim oblastima".

Devenport je ocenio da će verovatno brže biti zatvorena pregovaračka poglavlja 25 i 26 koja se odnose na nauku i kulturu, jer je tu, kako je rekao, Srbija već mnogo napredovala.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Човекфока

    31. decembar 2015 | 10:23

    То причај неком другом.

  • Nikolas

    1. januar 2016 | 10:52

    EU BIROKRATIJI ZELIM SRECNU NOVU 2016 GODINU !!! SAMO JA KAO SRBIN VAM IC NEVERUJEM -ZIVIM U SVICI I ZNAM KOLIKO NAS VOLITE I ZELITE DOBRO SRBIJI. ZIVIM U SRECNOJ ZEMLJI SVICI KOJOJ NAPAMET NEPADA DA ULAZI U BANKROT DRUZINU!!!

  • Dr. za rock and roll

    31. decembar 2015 | 16:16

    Isti Canak... 2 najantipacnije i licemerne osobe koje se bave politikom kod nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA