Dežer: Smanjen broj azilanata iz Srbije!

Šef delegacije EU u Beogradu pohvalio je mere Vlade Srbije poput sprečavanja zloupotreba prava na azil, bolje granične kontrole i borbe protiv trgovine ljudima

  • 2

Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer izjavio je da je trenutno smanjen broj azilanata iz Srbije koji su pokušali da nađu utočište u Evopskoj uniji.

Dežer je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je tokom 2011. godine bilo više od 13.000 lažnih azilanata iz Srbije, a da je taj broj nastavio da se povećava i tokom prošle godine.

Trenutno je došlo do "trenda smanjenja broja tražilaca azila", rekao je Dežer, i dodao da se nada da nije reč o "sezonskoj stvari" koja se inače dešava u ovo doba godine, već da je potrebno da se EU uveri da će taj trend i da se nastavi.

On je pohvalio, kako je naveo, dobre mere Vlade Srbije koje su preduzete u vezi sa rešavanjem ovog problema, poput sprečavanja zloupotreba prava na azil, bolja granična kontrola i borba protiv trgovine ljudima.

- Ovaj problem se sada bolje rešava, ali potrebno je i ubuduće uložiti napore i sa jedne i sa druge strane - istakao je Dežer, i podsetio da "99 odsto ljudi biva vraćeno u Srbiju na osnovu Sporazuma o readmisiji".

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA