VUČIĆ: Državni vrh kod patrijarha Irineja

Sastanku u Patrijaršiji je, pored Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića prisustvovao i premijer Dačić, ali je sastanak napustio nešto ranije zbog razgovora sa potpredsednikom Vlade Crne Gore

  • 4

Sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika vlade Aleksandara Vučića sa patrijarhom SPC Irinejom završen je oko 16.30 časova u zgradi Patrijaršije.

Sastanku, koji je počeo oko 15 časova, prisustvovao je i premijer Ivica Dačić, ali je oko 16 časova napustio zgradu Patrijaršije zbog ranije najavljenog razgovora sa potpredsednikom Vlade Crne Gore i ministrom pravde Duškom Markovićem.

Portparol SPC vladika bački Irinej izjavio je da crkva ne pretenduje da donosi odluke umesto izabranih predstavnika naroda i da se bavi politikom, ali da ima i neotuđivo pravo da iznese svoje stavove o najvažnijim nacionalnim pitanjima.

On je kao nedobronamerne i neprimerene odbacio sve insinuacije da crkva želi da se bavi politikom i dodao da je na sastanku prenet stav Sinoda SPC i patrijarha o, kako je rekao, ultimatumu Zapada, odnosno Brisela i Vašingtona.

- Nadamo se i verujemo i Bogu se molimo da će naš državni vrh imati i savesti i odogovrnosti i osećanja za potrebe opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji - rekao je je Irinej bački.

Prethodno, Aleksandar Vučić se sastao sa potpredsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, nekon čega su istakli da su odnosi dve države u poslednjih osam meseci dodatno unapređeni i najavili formiranje zajedničkih specijalizovanih timova za borbu protiv korupcije i kriminala.

Vučić je rekao da Briselu još nije upućen stav Beograda o sporazumu, i da se - pošto bude upućen - iz sedišta EU očekuje pisani ili usmeni odgovor.

- Sada čekamo odluku Brisela o nastavku pregovora. Nadam se da će biti pozitivna. Ako bude negativna, biće to loše za Beograd, Brisel i Prištinu - rekao je Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle razgovora sa potpredsednikom crnogorske vlade Dušanom Markovićem poručio i da su u toku intenzivni kontakti sa Briselom, a da se sa Prištinom razmenjuju poruke.

- Dijalogu i razgovoru nikada ne može da dođe kraj i to je najbolji način da se dođe do rešenja. Nećemo voditi zemlju koja ide mimo sveta, ali ćemo čuvati srpske interese - rekao je Vučić.

Vučić ne veruje da je kosovski premijer Hašim Tači ozbiljno mislio kada je ukazao na mogućnost pogoršanja situacije na terenu u slučaju izostanka sporazuma Beograda i Prištine, ali da, ako jeste, to ne govori dobro o njemu.

- Veoma je važno da postignemo dogovor. Sa i pored tih ljudi moraćemo da živimo narednih deset, sto i dvesta godina, ako Tači to ne razume, ja to ne mogu da promenim. Borili smo se za garancije za bezbednost Srba i uveren sam da svi u svetu to razumeju - poručio je Vučić.

Lider SNS-a je, nakon jutrošnje sednice Predsedništva stranke, izjavio da će Vladi Srbije predložiti da se ne potpisuje sporazum sa Kosovom, već da se zatraži hitan nastavak pregovora sa Prištinom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    8. april 2013 | 16:23

    Sta ima crkva da se mesa u donosenje politickih odluka???

  • русија

    9. april 2013 | 00:39

    да се сви Христу сложно молимо , овога проблема неби ни било

  • Vitomir KM

    8. april 2013 | 19:44

    Nego kako nego sa se mesa. Ko je drugi ostao sa narodom na KiM, nego Crkva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA