FORBSOVE "MOĆNICE": Angela Merkel, Opra, Bijonse i Lejdi Gaga (VIDEO)

Na čelu liste najmoćnjih žena nalazi se nemačka kancelarka, a pored političarki, tu su direktorke velikih kompanija, vlasnice velikog biznisa, ali i milijarderke koje su se stavile u funkciju dobročinstva

  • 0

Ovogodišnja Forbsova lista najmoćnijih žena sadrži osam šefova država, uključujući i broj jedan - nemačku kancelarku Angelu Merkel, 25 direktorki kompanija koje kontrolišu kapital od 984 milijardi dolara, kao i 11 milijarderki.

Magazin Forbs već devet godina pravi rang-liste 100 najmoćnijih žena na svetu. Radi se o damama koji poseduju tradicionalne kriterijume vlasti, političku i ekonomsku moć, ali i one koje su dospele na vrh društvene i kulturne mape sveta. Kako piše magazin, to je njihova lista "žena koje su uticale na svet". Lista je podeljena  u nekoliko grupa.

Tu je nova klasa direktorki, a sedam njih je zauzelo nove pozicije od kojih su neke poznata lica. Meg Vitman na primer, bivši generalni direktor eBeja, sada je na čelu HP. Tehnologija je takođe nova kategorija za žene na listi moćnih. U prvih 25 našlo se šest "tehno" žena.

Nadolazi i plima žena preduzetnica: veliki broj njih su osnivači ili vlasnici svojih preduzeća kao na primer Opra Vinfri (br. 11), Arijana Hafington (br. 29), Dajen fon Furstenberg (br. 33) i Miučia Prada (broj 67). Tu je i milijarderka Rosalia Mera (br. 54) koja je osnivač Zare.

Sledeća kategorija su novi "selebriti" uzori. Naravno, one su poznate, ali  zaslužuju posebnu pažnju za svoj spoljni rad, bilo da su ambasadori smislenih dela ili kao vlasnici naprednih preduzeća. Opra poseduje "Harpo Productions" i osnovala je "Opra Vinfri akademiju za devojke lidere". Lejdi Gaga (br. 14) peva, tvituje, a sada je osnovala" Born This Way" Fondaciju, koju pomažu Hrvard univerzitet i MekArtur fondacija. Naporima UN su se pridružile Šakira (br. 40), Anđelina Džoli (br. 66) i Žizel Bundšen (br. 83). Bijonse (br. 32) i  Dženifer Lopez (br. 38) koja je vlasnica višeslojnog carstva.

Milijarderi koji rade nešto više od brojanja novca: Alis Volton (br. 43) mogla je da ostane u Teksasu i jaše konje, ali ona i njene kolege milijarderi su odlučili da upotrebe svoje desetocifrene bankovne račune u dobre, filantropske svrhe i poslovne izizove.

Pravi "proizvođači "vesti: Žene sa liste najmoćnijih se na bave samo popunjavanjem naslova - one ih i pišu. Ove žene su odgovorne za oblikovanje međunarodnog dijaloga. Džil Abramson slavi svoju prvu godišnjicu, kao izvršni urednik "NewYork Times", a Vogova Ana Vintour pravi rekordnih 916 strana septembarskog izdanja.

(Telegraf.rs / Izvor: Forbs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA