Ova kineska polja pirinča će vas ostaviti bez daha (FOTO) (VIDEO)

Predivna polja prostiru se na hiljade kilometara na planinama i u dolini, počeli su da se grade pre 1.300 godina, a iznad njih se nalaze 82 mala sela u kojima svako domaćinstvo obrađuje po dva polja

  • 1

U Ailao planini u Junanu, Kina, pirinač je uklesan u hiljade stepenastih terasa i svaki od njih predstavlja malo polje za uzgajanje crvenog pirinča.

Ova terasasta polja prostiru se na površini od preko 1.000 kvadratnih kilometara na planinama i u dolini. Narod Hani se ovde doselio i počeli da grade polja pre 1.300 godina. Rezultat tog dugogodišnjeg truda ovog naroda, poznat kao Honghe Hani pirinčane terase, početkom ove godine je uvršten u svetsku baštinu Uneskoa.

Iznad sela je planinska šuma, koja predstavlja izvor vode za ova polja i hidrira ih redovno. U ovom regionu svake godine padne oko 127 santimetara padavina, tako da se polja dobro navodnjavaju. Zbog visine planine, klima u podnožju i na vrhu se dosta razlikuje.

Voda iz tople reke u podnožju isparava i kreće se naviše, gde nailazi na hladniji vazduh. Onda se pretvara u gustu maglu, koja lebdi nad planinskom šumom. Magla se kondenzuje na granama i lišću, i odatle se niz stabla cedi na zemlju, što je nalik na kišu.

Čitav sistem terasa i navodnjavanja obezbeđuje da voda stigne do svakog polja. Mali procep u zidu svake od ovih struktura omogućava da voda teče u onu ispod nje, a 400 jarkova pomaže da se voda rasporedi među dolinama.

Odmah iznad terasastih pirinčanih polja, nalaze se 82 mala sela. U svakom živi po 50 do 100 domaćinstava, od kojih svako obrađuje po dva polja. Osim pirinča, na tersama se uzgajaju i bivoli, stoka, patke, ribe i jegulje.

Kineski naučnici koji su analizirali planinsko tle ustanovili su da u njemu postoji veliki porcenat finih čestica gline. Umesto da se u vodi rastvara, ovakvo tle se lepi i čvrsne poput cementa.

Zbog toga je postojanje ovih terasa tesno povezano sa klimom i geografijom regiona, gde se ljudski rad stopio s prirodnim zakonima.

Terasata pirinčana polja postoje i na drugim planinama. Najčuvenije su Baunaue pirinčane terase na Filipinima, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u toj zemlji.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:gizmodo.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA