Veći je greh ono što vam iz usta izlazi, nego sva prasetina koju pojedete!

Za sve vernike, Božićni post u pravoslavnom hrišćanstvu podrazumeva uzdržavanje kako od mrsne hrane, tako i svakog oblika grešnih dela, pomisli i želja. Nema ostvarenja čovekove ličnosti ako duša i telo ne deluju jedinstveno, što nije moguće bez prihvatanja posta, kako telesnog, tako i duševnog

  • 30

Svrha božićnog posta, kao i vaskršnjeg ili bilo kojeg hrihćanskog posta, nije slabljenje tela već smirivanje strasti koje dolaze od tela. Zato je vrlo važno istaći duhovni značaj posta, koji je iznad fizičkog.

Posteći telesno, istovremeno je potrebno da se posti i duhovno. Istinski post je povezan s molitvom, pokajanjem, uzdržanjem od strasti i poroka, iskorenjenjem zlih dela i opraštanjem uvreda. Bez molitve i pokajanja post je samo obična dijeta.

- Ne govori mi: Toliko dana sam postio, nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog blag – reči su Svetog Jovana Zlatoustog, sveca kojeg je Pravoslavna crkva obeležava samo dva dana pre početka Velikog posta.

Pre posta je najbolje posavetovati se sa svojim sveštenikom ili duhovnikom, kako biste utvrdili koja vrsta posta najviše odgovara vašim duhovnim i fizičkim snagama, jer nije svako spreman da na sebe primi stroga pravila posta. Ovo se posebno odnosi na decu, trudnice i dojilje, kao i stare i bolesne.

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Ne treba brinuti o tome da li će post ugroziti vaše zdravlje, jer uzdržavanje od mrsne hrane samo može pomoći vašem organizmu da se oslobodi otrova, a uzdržavanje od grešnih misli i dela pročistiće vašu dušu. Na taj način ćete, po završetku posta, krenuti dalje s novom duhovnom snagom, što simbolički predstavlja rođenje Gospoda Isusa Hrista u svakom od nas.

Iz svega ovoga, jasno je da post svim vernicima predstavlja transformaciju, kako duhovnu, tako i telesnu. Ova promena biće od velike pomoći za postizanje duhovnih ciljeva i, kako hrišćanska vera nalaže, krajnjeg cilja, odnosno, oboženja ljudske duše.

PROČITAJTE I: Srbi su oduvek znali koliko je post moćan i zdrav, a sad su Amerikanci to i dokazali!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA