Bicikliranje produžava život

Ukoliko želite da imate dug i zdrav život, posvetite se intenzivnim fizičkim aktivnostima kao što je svakodnevna duga vožnja biciklom

  • 3

Biciklisti koji su se trkali na Tur de Fransu žive u proseku šest godina duže od drugih ljudi i ređe umiru od bolesti srca. Ovaj podatak naveo je naučnike da se zapitaju da li zapravo izuzetno teške vežbe deluju dobro na kardiovaskularni sistem ljudi.

Istraživanje čiji su rezultati predstavljeni na kongresu Evropskog udruženja kardiologa obuhvatilo je 786 francuskih biciklista, učesnika Tur de Fransa u periodu od 1947. do 2012. godine, utvrdivši pritom da je smrtnost među njima 41% niža od proseka za francuske muškarce.

Vođa istraživačkog tima Gzavije Žuven iz bolnice “Georges Pompidou” u Parizu smatra da je smanjenje procenta smrtnosti značajno i da ovi rezultati sugerišu da bi lekari trebalo više da insistiraju na teškim vežbama.

- Trebalo bi da ohrabrujemo ljude da vežbaju više i napornije. Da postoji ikakva opasnost od jačih treniga, to bi se pokazalo u našoj studiji – rekao je Žuven.

Učesnici na ovom prestižnom takmičenju, koje upoređuju s redovnim trčanjem maratona tokom više nedelja, zapravo imaju za 33 odsto manji rizik od smrti uzrokovane srčanim udarom od drugih ljudi. Oni su ređe umirali od bilo kakvih drugih bolesti, uključujući i rak, izuzev traumatskih povreda zbog čestih nezgoda u saobraćaju.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ševarice

    5. septembar 2013 | 11:59

    A ko ne veruje u ovu priču nek' dođe u Švajcarsku i lično se uveri. Veliki broj Švajcaraca ima i vozi njihov "Velo"(bicikl) i izuzetno su vitalni i posle 80te, ne bih preterao kad bih rekao da to praktikuje njih 90%.

  • nedo

    6. septembar 2013 | 00:29

    Naroucenije: dopinguj se i uzimaj tudju krv ko vampir!

  • TRJOVAN

    7. septembar 2013 | 02:10

    Hocu ja to, hocu... samo mi nadjite ona 3 bicikla koja su mi ukrali i eto me odmah...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA