Ova prelepa mesta morate posetiti pre nego što nestanu (FOTO) (VIDEO)

Mnogo je mesta na planeti koja plene svojom lepotom i koja su san svakog turiste. Nažalost postoje i ona kojima zbog klimatskih promena preti nestajanje. Pročitajte koja su i potrudite se da ih posetite dok potpuno ne iščeznu

  • 6

Na svetu postoje predivna mesta koje nam je priroda darovala. Nažalost klimatske promene prete da ugroze mnoge lepote i rajske kutke planete. Magazin Tajm je napravio listi prelepih mesta koja obavezno morate posetite jer će uskoro nestati.

VELIKI KORALNI GREBEN

Najveći koralni greben na svetu prostire se na više od 344 hiljade kilometara kvadratnih i spada u jednu od najvećih turističkih atrakcija Australije. Klimatske promene godinama nagrizaju strukturu grebena. Zbog povećanja temperature okeana i porasta zagađenja ovo čudo prirode moglo bi da bude uništeno u narednih 100 godina.

VENECIJA

Italijanski grad jedan je od najromantičnijih na svetu, zahvaljujući svojim kanalima koji plene lepotom i rustičnošću. Ujedno oni su jedan od razloga zbog kojih gradu preti urušavanje. Venecija već dugo tone, a porast ozbiljnih poplava do kraja veka rezultiraće iseljavanjem stanovnika.

MRTVO MORE

Mrtvo more je mesto poznato po svojoj lekovitim dejstvima. U poslednjih 40 godina Mrtvo more smanjilo se za trećinu. Stručnjaci veruju da bi moglo nestati u sledećih 50 godina, jer susedne zemlje previše crpe vodu iz reke Jordan.

NACIONALNI PARK GLEČER, KANADA

Veličanstveni nacionalni park nekada je imao 150 lednika, dok je danas broj spao na 25. Pretpostavlja se da će do 2030. godine Nacionalni park ostati bez svih lednika što bi ozbiljno poremetilo eko-sistem.

MALDIVI

Maldivi su najniža država na svetu, u proseku se nalaze samo metar i po iznad nivoa mora. Ako nivo mora nastavi da raste ovom brzinom, predivna ostrvska zemlja mogla bi da bude potpuno potopljena u narednih 100 godina. Rizik od potapanja toliko je veliki da je vlada kupila zemlju u drugim državama za ljude kojima preti ova opasnost.

SEJŠELI

U ovom oličenju tropskog raja nalazi se 115 ostrva koja su preplavljena luksuznim odmaralištima. Ipak ova prelepa ostrva su u opasnosti zbog erozije plaža, a stručnjaci veruju da će u razdoblju od 50 do 100 godina čitav arhipelag biti potopljen.

ALPI

Alpi su jedan od najpoznatijih skijališta na svetu. Smešteni su na dosta nisko zbog čega su podložne klimatskim promenama. Planine godišnje gube tri odsto leda i predviđa se da će do 2050. godine Alpi u potpunosti mogli da ostanu bez lednika.

MAGDALEN OSTRVA, KVEBEK, KANADA

Arhipelag u kanadskom zalivu Sent Lorens omiljeno je turističko mesto. Mađutim, vetrovi svakodnevno uništavaju arhipelag kom više ne pomažu ni zidovi leda. Zaštitni zidovi se tope velikom brzinom i u sledećih 75 godina obale će postati otvorene za destruktivne oluje.

ALJASKA

Glečeri  i tundre Aljaske spadaju među najprepoznatljivija i najznačajnija obeležja ove severne države. Klimatske promene uzrokovale su topljenje snežnog i ledenog pokrivača, a to je dovelo do uništavanja infrastrukture i dramatičnih promena u eko sistemu.

ATABASKA GLEČER, ALBERTA, KANADA

Najpopularniji glečer u severnoj Americi deo je ledenog polja koje se proteže na 6 kilometara kvadratnih. Lednik se topi poslednjih 125 godina, a stručnjaci su zabrinuti jer se godišnje izgubi između jednog i tri metra glečera.

(Telegraf.rs / Izvor: time.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Vlada

    10. april 2014 | 00:35

    Vi se zezate sa nama...Nemam da odem do Avale

  • manmue

    9. april 2014 | 23:42

    Moram posetiti? A sta ako vec 4 god nemam posla i jedva sastavljam kraj s krajem? Ako kasnim s placanjem racuna pa mi dodje zbog kasnjenja duplo da ih platim?

  • Aleksandar

    9. april 2014 | 22:46

    Upravo se pakujem da posvetim sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA