On ne zna da čita i piše, ali je zaradio milione! (VIDEO)

Sa svojih 10 godina je prestao da ide u školu, a već sa 14 je radio sa mehanikom. Svoje poslodavce je impresionirao tehničkim znanjem, iako nikada nije naučio da čita i piše

  • 5

Vital Tebej (85) je Kanađanin koji ne zna da čita, niti da piše, ali je pomoću kompjuterskog softvera napisao i objavio autobiografiju.

Sa svojih 10 godina je prestao da ide u školu, a već sa 14 je radio sa mehanikom. Svoje poslodavce je impresionirao tehničkim znanjem.

Kad je već odrastao, radio je kao šef Asocijacije lovaca na krzna u Nju Brunsviku, čak je i patentirao zamku za životinje.

Kada je otišao u penziju, želeo je da ima hobi, pa je otvorio mrestilište za ribe, koje mu je donelo milione dolara. On nije dozvolio da mu nedostatak u obrazovanju utuče na život.

- Kad sam ja u pitanju, ne postoji stvar koja ne može da se uradi. Ja ne prihvatam "ne" kao odgovor - rekao je Tebej, koga je svojevremeno Opra Vinfri pozvala u svoju emisiju i podstakla ga da napiše knjigu o svom životu.

Bio je to šestogodišnji proces. Prvo je morao da nauči da koristi kompjuter, a zatim i softver koji prepoznaje zvuk i prenosi ga u pisanu formu. Softveru nije bilo lako da prepozna svaku reč koju Tebej izgovara, zbog njegovog specifičnog dijalekta.

- Za mene je ovo najveća avantura koju sam imao u životu - izjavio je Tebej kada je konačno nakon napornog rada objavio knjigu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: News.yahoo.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • CrazyHorse

    8. maj 2014 | 15:24

    A zar mu nije bilo lakse da nauci da cita i pise, posto, kako i sam rece, ne prihvata "ne" kao odgovor?! U svakom slucaju sve pohvale za uspeh....

  • Kitumijasi

    8. maj 2014 | 15:42

    Tooo brkica

  • Weselko

    10. maj 2014 | 00:00

    Cist dokaz da skola ili ti faks nista ne vrede ako covek nema kefalo za posao.Svaka cast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA