ČUDESNI BISERNI NIZ: Pogledajte šta je stvorio sudar galaksija (FOTO) (VIDEO)

Niz bisera koji je dug oko 100.000 svetlosnih godina, neverovatan je fenomem koji predstavlja ogromna mlada zvezdana jata

  • 0

Nasin svemirski teleskop Habl, primetio je čudan biserni niz zveda koji je bio obmotan oko srca dve eliptične galaksije koje se spajaju, prenosi sajt "Space".

Sudar galaksija je napravio formaciju koja je duga oko 100.000 svetlosnih godina, a izgleda kao da se sastoji od niza plavih perli koje su zapravo ogromna jata mladih zvezda.

- Znali smo za ovaj fenomen, ali ovakav prizor je bio neočekivan. Iznenadili smo se kada smo ugledali ovaj divan oblik koji je najverovatnije kratko živeo, možda oko 10 miliona godina što je samo jedan mali deo vremena koji je potreban za spajanje galaksija - kaže naučnik koji radi za Evropsku južnu opservatoriju Grant Tremblej.

Dve galaksije koje se spajaju, nalaze se u jatu poznatom kao J1531+3414 i imaju prečnik dužine od oko 330.000 svetlosnih godina (za razliku od naše galaksije Mlečni put kojoj je prečnik 100.000). Zbog njihovog ujedinjenja došlo je do rađanja velikog broja malih zvezda.

Naučnici su istakli da još uvek nije poznato odakle potiče i kako nastaje gas koji je zaslužan za formiranje zvezda.

- Kakvo god bilo poreklo gasa za formiranje zvezda, rezultat je neverovatan i uzbudljiv - istakao je Tremblej.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: space.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA