NIKADA nećete pogoditi koliko Albanija postoji u Evropi! (FOTO)

Naš južni sused nije jedina zemlja koja se ponosi ovim imenom na Starom kontinentu, pošto postoji još jedna. Nisu ni u kakvoj vezi, istina, mada - ko zna!

  • 4

Situacija na Balkanu se posle incidenta tokom meča između Srbije i našeg južnog suseda smiruje, sve je manje napada na pekare a počinioci se hvataju i privode pred lice zakona, UEFA je odlučila da smo Albaniji "uvalili" tri komada na toj utakmici iako nismo ni jedan jedini, zbog čega možda i interesovanje za fenomene vezane za ovu zemlju jenjava.

Ili ne jenjava. O Albaniji znamo mnogo, iako zapravo ne znamo ništa, zbog čega smo se nedavno bavili poreklom njihovog imena, onog koji sebi sami daju kao i onog koji im daju drugi, kao i mnogim drugim pitanjima.

Ali evo podatka koji niste znali. Albanija nije jedina Albanija na Starom kontitentu. Postoji još jedna, i nedavno umalo nije postala suverena i nezavisna država.

Pogađate sada, pričamo o Škotskoj. Zapravo, prvobitno je Alba bio gelski naziv za celu Britaniju, koja je tada u potpunosti bila naseljena Keltima, i veruje se da su Grci baš to ime preko rimskog Albio iskrivili u Albion. To je ujedno i najstarije zabeleženo ime ovog ostrva u istoriji, pa se čak i danas koristi kao poetsko i patriotsko oruđe. Gordi Albion kao nadimak za Englesku je najpoznatiji primer.

Alba je bio naziv i piktskog kraljevstva, pre nego što se ovo pleme transformisalo u današnje Škote. Široko je prihvaćeno da se radi o indo-evropskom korenu za reč "belo", ali ima i onih koji i u ovom imenu, kao i u imenu naše Albanije, vide ne-indoevropski koren "alb-" u smislu "brdo, planina" koji je prisutan i u reči "alp" (pašnjak, visoravan); ako je to tačno verovatno nije slučajno što je geografija Republike Albanije i Škotske slična, što i jedni i drugi žive na planinama pokrivenim snegom, što su i jedni i drugi gorštaci. Međutim, pošto je cela zemlja tako nazivana, ima možda istine i u hipotezi da je u pitanju galska reč za "svet, zemlju, državu" - "albio".

Neka novija istraživanja tvrde da je ime "Alba" za Škotsku zapravo "al-ba" što znači "izlazeće sunce", koje je u kontrastu sa jednim od ranijih naziva za Irsku, "Fodla", što je značilo "zalazeće sunce". Čak se i ovo uklapa, pošto je jedan od ranijih simbola Škotske bilo izlazeće sunce koje se pojavljuje na horizontu.

Latinsko ime, koje je bilo uobičajeno tokom srednjeg veka glasi bukvalno Albanija. Kasnije, ova Albanija je ušla u srednjeengleski kao Albani, pa su i naseljenici koji su stizali u Ameriku tako nazivali svoje nove gradove.

Današnji su Škoti izuzetno sentimentalni što se tiče imena svoje zemlje na svom jeziku koji praktično koriste samo na dvojezičnim natpisima s obzirom da im je engleski jezik de fakto i de jure maternji, pa tako mnogi traže da se na fudbalskim i ragbijskim dresovima njihove reprezentacije pojavi i natpis Alba, što je fudbalski savez na kraju i uradio.

To nije sve: njihova vlada se zove "Riaghaltas na h-Alba", a parlament - "Pàrlamaid na h-Alba". Popularna je sve više i krilatica "Alba gu bràth", što na škotskom gelskom znači "Škotska zauvek", koju je popularizovao Mel Gibson u filmu "Hrabro srce", dok je kao lik Vilijama Valasa galopirao ispred prvih redova svoje armije pred Bitku kod Stirling Bridža.

(J. G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Milutinac

    17. novembar 2014 | 13:17

    Strasno je to uporedjivanje casnog i postenog Skotskog naroda sa divljacima?

  • Prishtinasi

    17. novembar 2014 | 00:32

    Postoji samo jedna Albanija a to je prirodna Albanija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA