Verovatno niste znali da se ovakve užasne stvari rade na farmama krava. Odvratno je, a ima smisla (FOTO)

Svoj neuobičajeni eksperiment istraživači pravdaju rečima da bez ovog i sličnih poduhvata danas ne bi bilo mnogih otkrića iz oblasti veterine, ali i humane medicine

  • 12

Svet su obišle fotografije krava koje na telu imaju konstantno otvorene rupe! Dok polemike oko toga da li je važnije naučno istraživanje ili saosećajnost prema životinjama i dalje traju, neki su rešili da ovu pojavu pojasne.

Naime, životinje mogu iznenađujuće dugo da žive sa hiruški napravljenim otvorom, takozvanom fistulom. To je plastični uređaj koji se postavlja na telo, odnosno stomak životinje. Ova "otvorena rupa" omogućava naučnicima neposredan uvid u način na koji se vare različite namirnice i odvijaju biološki i hemijski procesi unutar stomaka.

Kravi se daje određena hrana, zatim se čeka izvesni vremenski period koji je potreban da svari sve što je pojela. Kada stignu do stomaka, svarene namirnice se vade kroz fistulu i šalju dalje na analizu. Na ovaj način ispituje se koja je vrsta hrane pogodna za zdravlje krave, a samim tim i kvalitet njenog mleka i mesa. U suprotnom, naučnici bi u svojim istraživanjima morali da se oslone isključivo na proučavanje spoljnih faktora.

Foto: odditycentral.com Foto: odditycentral.com

Stručnjaci kažu da životinja ne oseća bol prilikom, a ni posle operacije ugradnje fistule.

Nakon određenog vremena, rana oko otvora zarasta i krava nastavlja normalno da živi, nesvesna da na telu ima stalan otvor.

Svoj neuobičajeni eksperiment istraživači pravdaju rečima da bez ovog i sličnih poduhvata danas ne bi bilo mnogih otkrića iz oblasti veterine, ali i humane medicine.

Foto: odditycentral.com Foto: odditycentral.com

Pozivajući se na izume poput vakcina, pejsmejkera, veštačkih delova tela, lečenja hemoterapijom, navode potparole koji ih osuđuju, da još jednom razmisle o neophodnosti eksperimenata nad životinjama.

Foto: odditycentral.com Foto: odditycentral.com

Nakon nedavne edukativne posete učenika jedne škole farmi, na kojoj se istraživanja sprovode, digla se velika prašina jer su đaci bili zaprepašćeni prizorom koji su videli.

Foto: odditycentral.com Foto: odditycentral.com

PETA je odmah reagovala, uz molbu da se eksperimenti zaustave, i obećanje da će obezbediti sredstva i predavače koji bi decu na humaniji način podučavali o povezanosti nauke i životinja.

(Telegraf.rs / Izvor: odditycentral.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Hirurg

    20. februar 2015 | 18:51

    Nije fistula, radi se o stomi. Fistula je patološki nastala komunikacija izmedju dva prostora u organizmu ili sa spoljašnjom sredinom, dok je stoma veštački (čitaj hirurški) napravljen otvor izmedju nekog prostora u organizmu i najčešće spoljašnje sredine. Fistula je posledica bolesti (najčešće infekcije) dok stoma ima odredjenu terapijsku funkciju.

  • Stranac

    20. februar 2015 | 21:12

    Ljudi ovakve eksperimente rade stolecima (mahom teski psihicki bolesnici koji sebe nazivaju naucnicima) a da jos nisu ni krenuli sa polazne tacke. Pod okriljem naucnih eksperimenata godisnje u najstrasnijim mukama umiru milioni zivotinja. Sve sto su farmaceutske kuce proizvele moglo se dobiti i na hiljade drugih nacina. U pitanju je biznis (ogroman broj farmi za uzoj ovakvih zivotinja) i zadovoljavanje izvitoperenih ljudskih psiha. Postoji mnogo puteva do rezultata i istine. Ovo je najgori koji ce se i nama obiti o glavu.

  • sssssss

    20. februar 2015 | 19:52

    Samo jedna rec-STRASNO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA