NAJVEĆA CRKVA NA SVETU: Afrikanci je sagradili za 4 godine, mi naš hram ne možemo već skoro 100 (FOTO)

Izgled kupole i platoa koji je okružuje, inspirisan je izgledom bazilike Svetog Petra u Rimu, u Vatikanu, premda nije očigledna replika. Nalazi se u Jamusukruo, glavnom gradu Obale Slonovače

  • 11

Bazilika Naše Gospe Mira od Jamusukroa, koja se na francuskom jeziku - inače zvaničnom u Obali Slonovače gde se ova crkva i nalazi - zove "Basilique Notre-Dame de la Paix de Yamoussoukro", je rimokatolička crkva koja se nalazi u glavnom gradu ove zemlje, Jamusukruo. Kao što možete i sami da zaključite, posvećena je Presvetoj Bogorodici.

 

Njena gradnja je počela 10. avgusta 1985. godine i trajala je do 1989, a za njenu izgradnju je potrošeno 300 miliona američkih dolara, verovatno ponajviše zbog toga što je od italijanskog mermera i francuskog vitraža. Prema tome, podignuta je za samo četiri godine. Osveštana je 10. septembra 1990. od strane pape Jovana Pavla II.

 

Izgled kupole i platoa koji je okružuje inspirisani su izgledom bazilike Svetog Petra u Rimu, u Vatikanu, premda nije u pitanju očigledna replika.

 

Treba naglasiti da ova svetinja nije katedrala, dakle nije saborna crkva; saborna crkva je crkva Svetog Avgustina u istom gradu. Prema tome, odnos između ove i saborne crkve je sličan odnosu našeg Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu.

 

Okolina najveće crkve na svetu u glavnom gradu Obale Slonovače. Foto: Wikimedia Commons/Joker-x

Okolina najveće crkve na svetu u glavnom gradu Obale Slonovače. Foto: Wikimedia Commons/Joker-x

 

Postoji još jedna sličnost. Naš hram na Vračaru se diči time da je najveća pravoslavna crkva na svetu, dok se bazilika u Jamusukruo diči činjenicom da je Ginisova knjiga rekorda stavlja na prvo mesto u svetu uopšte, što se veličine tiče. Dakle, ovo je najveća hrišćanska crkva na svetu, a na tom tronu je zamenila gorepomenutu baziliku Svetog Petra.

 

Zauzima površinu od 30.000 kvadratnih metara i visoka je 158 metara. Međutim, pošto u sebi uključuje rektorat i vilu ne može da primi ni blizu onoliko vernika koliko može glavni vatikanski hram; dok u potonji stane 60.000 ljudi, u nju staje "samo" 18.000.

 

Uzgred, naslov je bio šaljive prirode. Pogledajte na fotografiji iznad kako izgleda okolina ove crkve i biće vam jasno zbog čega nije problem da mi naš hram gradimo još sto godina ako treba, samo da nikada ne budemo kao oni.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Република Српска

    25. april 2015 | 23:13

    Нису је изградили африканци,ова црква је изграђена новцем који је искључиво стигао из најбогатијиx католичкиx држава:шпаније,италије и француске они су је изградили плански и скупљање новца за изградњу је био организовано

  • Мане

    25. april 2015 | 23:42

    Али ми неможемо ни за 500година кад попови као главне кабадахије троше народне паре на луксуз.А народ сад све мање може да да а прохтјеви дотичних су све већи и већи

  • Goran

    26. april 2015 | 00:17

    Bio,video,stvarno impozantno zdanje a okolina kao hirosima 1945!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA