Ovih 13 činjenica o Kini će vas smrznuti! Posebno ona pod brojem 7! (VIDEO)

Više od 30 miliona Kineza, više nego što Saudijska Arabija ima stanovnika, živi u pećinama! Ovo je samo jedna od činjenica o ovoj neverovatnoj zemlji. Saznajte i ostale

  • 11

Narodna republika Kina je zemlja u kojoj živi više od 1,35 milijardi stanovnika, što čini oko 20 odsto stanovništva na celoj planeti.

PUTINOV PROJEKAT VREDAN 400 MILIJARDI DOLARA: Kina počela izgradnju gasovoda za primanje ruskog gasa!

Sa tolikom populacijom i površinom koju obuhvata jednostavno je nemoguće ne izvući neke neverovatne činjenice o toj zemlji na Dalekom istoku.

Da vas ne zamaramo puno, već da odmah krenemo sa prvom od 13 činjenica o Kini.

1. Višak muškaraca

Zbog poznatog zakona o zabrani bračnim parovima da imaju više od jednog deteta, u Kini je trenutno više od 30 miliona muškaraca uzrasta između 25 i 40 godina koji neće imati ženu.

Kineski parovi su zbog zakona masovno abortirali devojčice kako bi imali muškog potomka. Epilog toga jeste višak pripadnika jačeg pola.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

2. Broj svinja

Polovina ukupnog broja svinja na našoj planeti živi u Kini!

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

3. Više od 30 miliona Kineza živi u pećinama

Veliki deo Kineza koji stanuju u pećinama žive u provinciji Šansi. I kineski predsednik Si Đinping je navodno stanovao u pećini kada je za vreme Kulturne revolucije proteran u Šansi.

Foto: Racavedigger.com Foto: Racavedigger.com

4. Kineske pruge dva puta mogu da obaviju Zemlju

Kineske železničke pruge mogle bi dva puta da obaviju Zemljinu kuglu. Ukupna dužina kineskih železničkih pruga koje su u funkciji iznosi 93.000 kilometara, dok je obim zemlje 40.075 kilometara.

Printskrin: Youtube / Ömer Feyzoğlu Printskrin: Youtube / Ömer Feyzoğlu

5. Svako na svetu može ima jedan par kinsekih čarapa

Oko 8 milijardi pari čarapa proizvede se samo u oblasti Datang. Ovo je dovoljan broj čarapa da svaka osoba na svetu dobije po jedan par, sudeći prema statistici iz 2011.

Foto: MinistryOfSupply.tumblr.com Foto: MinistryOfSupply.tumblr.com

6. Kina svake godine iseče dvadeset miliona stabala

Kako bi zadovoljila potrebu za štapićima za jelo Kinezi iseku 20 miliona stabala. Oni godišnje “potroše” 80 milijardi pari štapića za jelo za jednokratnu upotrebu. Štapići su široki 0,5-1 centimetar i dugački 20 centimetara, a pomenuta količina je dovoljna do prekrije Trg Tjenanmen više od 360 puta. Stabla koja se seku stara su oko 20 godina.

7. Dok ste čitali ovaj tekst, Kinezi su popušili 100.000 cigareta

Kinezi su među prvima po ljudima koji su pušači. Zbog toga i ne čudi što pušenje ubije milion ljudi godišnje. To je više od ukupne populacije Kipra (865.000 stanovnika). Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će do kraja 2050. od posledica pušenja umirati tri miliona Kineza godišnje.

Foto-ilustracija: Foter/ Camilla Soares Foto-ilustracija: Foter/ Camilla Soares

8. Kombi vozila za izvršenje smrtne kazne

Efikasnost iznad svega. U Kini postoje kombi vozila u kojima se izvršava smrtna kazna.

9. Kina je OGROMNA!

Kina je četvrta po veličini zemlja u svetu sa površinom preko 9,6 miliona kvadratnih kilometara. Iago zauzima prostor kao od Velike Britanije do Nigerije, u Kini postoji samo jedna vremenska zona.

10. Kinezi najviše troše od svih

Narod u Kini voli da troši novac, a dovoljan pokazatelj tome je to što za praznik 11. novembra (dupla jedanestica), potroše više nego Amerikanci za Dan zahvalnosti i popularni Crni petak zajedno.

Foto: Freeimages/wundelman Foto: Freeimages/wundelman

11. Proizveli su cementa za dve godine, kao SAD za ceo 20. vek

Kina je najveći proizvođač cementa na svetu i troši oko 60 odsto količine cementa proizvedenog širom sveta.

12. Ostrvske fabrike

Kinezi su na ostrvima u Južnom kineskom moru izgradili neverovatan broj fabrika.

13. Zlato

Kinezi godišnje iskopaju i prerade više zlata od bilo koje druge zemlje na svetu - čak 270 tona za 12 meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ....

    14. jun 2015 | 23:38

    Samo zamislite gde bi im bio kraj da im je dozvoljeno da imaju više dece, naselili bi celu planetu.....

  • Vise

    16. jun 2015 | 00:30

    VREDNI I RADNI IZNAD SVEGA PORODICNI I POVEZANI.MALO SE MOZE UOVITI ZAVIST U PORODICAMA.ONI SE RADUJU SVAKOM NAPREDKU SVOJIH RODJAKA BILO BLIZIH ILI DALJIH.DECA IMAJU OBAVEZE OD MALIH NOGU I UCE IH PORODICNIM VREDNOSTIMA.SKOLE SU IM DRUGA KUCA I TAKO SE I PONASAJU.RADNI VREDNI ZA SVAKU HVALU.

  • profesor

    15. jun 2015 | 11:17

    Ma Kina je buducnost, razvijaju se velikom brzinom. Ja imam tri drugara, koji su otisli nezavisno jedan od drugog da u Kini predaju Engleski (nisu formalno ucili za profesora engleskog) i predaju ga klincima u zabavistu, nista zahtevno. Dobili su stan imaju obrok u skolici, i pocetna plata je oko 1400€, sada jedan drug ima oko 2000€. Znaci cisto im to ostane. Eno vidim slike putuju svaki vikend negde, Tajvan, Hon Kong, Tibet itd. Taj drugar redovno na FB-u objavi kada neko jos od nasih iz Srbije dodje, i vec ih je ukupno oko 30-tak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA