ODLOMIO JE KOMADIĆ OD STENE I DESILO SE ČUDO: Počela je da svetli, jer je pala IZ SVEMIRA! (FOTO)

Pogledajte kako izgleda najlepši meteor koji je ikada dospeo na Zemlju

  • 7

Prelepi meteroit Fukang pronađen je 2000. godine u planinama blizu istoimenog grada u Kini, a pronašao ga je ljubitelj prirode koji se često zaustavljao pored neobičnog komada stene da bi se odmorio i ručao.

 NEBO NAD SRBIJOM JE SINOĆ BLISTALO: Pogledajte fantastičan snimak meteorske kiše! (VIDEO)

Čovek je odlučio da odlomi komad i pošalje ga u SAD na analizu, gde je utvrđeno da je reč o meteroitu. Detaljnijom analizom je utvrđeno da je Fukang meteroit star oko 4,5 milijarde godina, iako nije sigurno kada je tačno pao na Zemlju.

Foto: Wikipedia/Wolfgang Sauber Foto: Wikipedia/Wolfgang Sauber

Fukang je palasit, meteorit sa zlatnim prozirnim kristalima minerala koji se nazivaju olivin, okružen komorama od nikla i gvožđa. Iako se o Fukangu još uvek ne zna dovoljno, u jednom se svi slažu - ovo je najlepši vanzemaljski komad stene koji je čovek ikada video. Meteorit je imao nešto više od 1.000 kilograma, ali je podeljen na više delova i poslat na različite lokacije širom sveta.

 PRELEPO: Tamna strana Meseca uslikana opet nakon 76 godina!

Smatra se da ovakva vrsta čini manje od 1% svih meteorita u svemiru. Takođe se veruje da dolaze iz dubine netaknutih meteorita nastalih tokom formiranja Sunčevog sistema pre oko 4,5 milijarde godina.

 

Foto: Arizona Meteorite Laboratory Foto: Arizona Meteorite Laboratory

(Telegraf.rs/Izvor: Pixelizam. com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA