ISLAMSKA LEGALNA PROSTITUCIJA: Ono kad sklopiš brak na sat vremena, a sa suprugom se vidiš u motelu (FOTO)

"Mutah" brak je institucija "sladostrasnog braka" u kome muškarac plaća ženi ili njenoj porodici izvesnu sumu novca u zamenu za vremenski ograničeni bračni odnos, odnosno njegovu konzumaciju. Suniti ga smatraju svetogrdnim, dok je kod šiita sasvim normalan

  • 12

Poslednja stvar o kojoj iranski verski lideri žele da pričaju je seksualni život svojih podanika; na njihovu žalost, zahvaljujući zvaničnom parlamentarnom izveštaju koji je svetlost dana ugledao pre godinu dana, moraju.

Ovaj dokument sadrži neke informacije koje nam se čine neverovatnim, s obzirom na predrasude koje imamo o Islamskoj Republici Iran: 80 odsto nevenčanih devojaka ima momke sa kojima održava seksualne odnose, ovo je rašireno i među srednjoškolcima, a čak 17 odsto studenata je u tajnoj anketi priznalo da su homoseksualnog opredeljenja.

Državno rukovodstvo u Teheranu se stoga suočava sa ozbiljnim problemom, ali mu prilazi na zaprepašćujuće trezven i slobodarski način, premda i dalje religiozan: umesto da pokušaju nemoguće i urade sve što je u njihovoj moći da ohlade prepone svoje mladeži, dosta glasova predlaže dodatnu liberalizaciju drevne prakse "mutah" braka koja već postoji ali do nje nije baš tako jednostavno doći.

Šta je mutah brak? E, tu dolazimo do teme ovog teksta. U pitanju je institucija "sladostrasnog braka" u kome muškarac plaća ženi ili njenoj porodici izvesnu sumu novca (ovaj deo je obavezan; zapravo, ženi se u islamskom braku po difoltu daje "mahr", što je neka vrsta miraza kojim ona potom slobodno raspolaže) u zamenu za privremeni bračni odnos, odnosno njegovu konzumaciju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U pitanju su brakovi po ugovoru (kao i svi u islamu) sa rokom trajanja: taj rok može da bude jedan sat (!!!) a može da traje i godinu dana, sa mogućnošću produženja, mada u suštini nema ni minimalno ni maksimalno ograničenje.

Šiitski muslimani mogu da ulaze u neograničen broj ovakvih brakova koji su priznati od strane klerika, dok žene moraju da budu neudate, da budu muslimanke ili barem Jevrejke ili hrišćanke, da budu čedne i ne smeju da budu device (očito će baš to morati da bude predmet liberalizacije ako Iran misli da ovom institucijom reši problem zapadnjačkog promiskuiteta koji ima sa svojom omladinom).

ZAŠTO EVROPLJANI PRELAZE NA ISLAM? Odgovore znate, ali ne želite da ih čujete jer ISTINA BOLI (FOTO)

Razvod je nepotreban jer nastupa automatski u trenutku naznačenom na sertifikatu koji se overava kod mesnog sveštenika, premda dogovor može da bude i verbalan. Žena nakon toga ne sme da uđe u novi brak tri meseca, kako nalaže Kuran generalno i za normalne brakove, dok muškarac može odmah da uskoči u novi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Žene koje se upuštaju u ovo su najčešće ili udovice ili raspuštenice. One po zakonskoj prirodi ovakvih ugovora ne moraju da dele istu postelju sa svojim muževima (dapače, sa njima se obično sreću po hotelima i motelima), ne žive sa njima i ne mogu da naslede njihov imetak. Ako slučajno zatrudne mogu da abortiraju, ali onda moraju da plate kaznu svešteniku.

One u ove brakove ulaze ili da bi zadovoljile svoj seksualni poriv ili da bi finansijski opstale; pre desetak godina, cena jednočasovnog braka je bila 100 dolara, ili 200 mesečno.

Ako vam ovo zvuči kao prikrivena prostitucija i zaklon za promiskuitet, niste jedini. Mnoge bliskoistočne feminističke grupe se žestoko bore protiv ove prakse koja nakon sloma Sadama Huseina cveta i u Iraku (sada barem u onim delovima te zemlje koje nije okupirala Islamska država), i to baš iz razloga što je najčešće samo maska za iskorišćavanje žena.

Džamkaranska džamija, mesto hodočašća šiitskih muslimana, nalazi se u Iranu, u selu Džamkaran po kome i nosi ime. Prva struktura je nastala krajem 10. stoleća. Foto: Wikimedia Commons/Muhammad Mahdi Karim Džamkaranska džamija, mesto hodočašća šiitskih muslimana, nalazi se u Iranu, u selu Džamkaran po kome i nosi ime. Prva struktura je nastala krajem 10. stoleća. Foto: Wikimedia Commons/Muhammad Mahdi Karim

Saveznike nalaze na najneočekivanijim mestima, među islamistima sunitske provenijencije.

- Primamo izveštaje o jednočasovnim sladostrasnim brakovima koji cvetaju među studentima. Savetujem roditelje da pripaze na svoje sinove, posebno one na univerzitetima - upozorovao je jedan sunitski imam u Bagdadu svoje vernike.

14 NAJLEPŠIH DŽAMIJA NA SVETU: Ova zdanja su nas ostavila bez teksta, a verujemo da će i vas (FOTO)

Mutah je među šiitima legalan i legitiman, dok ga suniti smatraju svetogrdnim i stavljaju ga u istu klasu zabranjenih stvari sa alkoholom i svinjetinom. Bio je poznat i praktikovan čak i za vreme Muhameda; suniti veruju da ga je on zabranio, dok šiiti tvrde suprotno.

Šiiti u Iraku. Foto: AP/Tanjug Šiiti u Iraku. Foto: AP/Tanjug

Svakako, nisu ni šiitski sveštenici baš potpuno srećni zbog ove pomame. Nekima od njih se nimalo ne sviđa što mladići pričaju o svojim privremenim brakovima.

- Nakon što završe sa ženom, odu i pričaju svojim prijateljima o njenoj lepoti i opisuju njeno telo, a to je potpuno neprihvatljivo u islamu - pričao je jedan od njih.

E sad, ako ste pomislili da su šiiti zabludeli i perverzni, neiskreni vernici, a da su suniti čistunci - grešite.

Suniti naime imaju jednu veoma sličnu, ako ne i suštinski identičnu praksu, po imenu "misjar" brak. U pitanju su "putnički" bračni ugovori koji se sklapaju po sličnim (identičnim?) pravilima i iz sličnih (identičnih?) razloga kao i mutah brakovi, osim što nisu vremenski ograničeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • PAZZARACC

    2. oktobar 2015 | 12:21

    Nema ovo veze sa modernizacijom,sam tekst kaze da shiti se ne smatraju muslimanima,da nisu prihvatljivi u islamu. To svako moze da se raspita,procita. Shiti su samo sekta nista vise. Cisto da znaju oni koji nisu muslimani.

  • Isko

    2. oktobar 2015 | 12:02

    Najgore od svega je licemerje.

  • Djole

    2. oktobar 2015 | 10:23

    Modernizacija u svetu ipak nezadrzivo napreduje uprkos otporima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA