ZAŠTO SE KAŽE DA SVI PUTEVI VODE U RIM: Možda vam je odgovor očigledan, ali grešite (FOTO)

"Zlatni miljokaz" je bio građevina koja se nalazila na rimskom forumu i koja je služila kao polazna tačka računanja razdaljina u imperiji

  • 0

"Zlatni miljokaz" je bio spomenik, verovatno mermerni stub pozlaćen bronzom visok 3,7 i prečnika 1,15 metara, koji se nalazio u blizini Saturnovog hrama na forumu u Starom Rimu, a koji je podigao imperator Oktavijan Avgust 20. pre nove ere.

Smatralo se da svi putevi počinju od tog mesta i sve razdaljine u imperiji računate su u odnosu na njega.

Veruje se da je moguće da se na njemu nalazio i spisak svih velikih gradova carstva sa obeleženim udaljenostima u odnosu na njega, iako postoje sporenja među stručnjacima šta je tačno na njemu pisalo, pa čak i gde se uopšte nalazio.

Švajcarski protestantski teolog i veliki istoričar Crkve Filip Šaf izneo je tezu krajem 19. veka da je poreklo fraze "svi putevi vode u Rim" zapravo referenca na "Zlatni miljokaz": tu konkretnu, specifičnu tačku u prostoru ka kojoj se verovalo da svi putevi vode.

Mapa Starog Rima iz vremena imperije. Foto: Wikimedia Commons/G. Droysens Allgemeiner Historischer Handatlas Mapa Starog Rima iz vremena imperije. Foto: Wikimedia Commons/G. Droysens Allgemeiner Historischer Handatlas

Problem je u tome što su antički izvori vrlo retki i šturi što se tiče ove građevine, zbog čega danas i postoje sporenja. Šta tačno znači da je bio "ispod Saturnovog hrama na ulazu u rimski forum"? Na koji se ulaz misli?

Većina stručnjaka smatra da je bio na jugoistočnom uglu podijuma "Rostra Augusti", govorničke platforme, na simetričnoj osovini u odnosu na "Pupak grada Rima" (simbolični centar grada), ali ništa nije sigurno, osim što bi ovakav položaj bio logičan.

Što se natpisa na njemu tiče, jedni misle da je jedini natpis bilo ime i titula imperatora, drugi kažu ono što smo naveli gore, da se na njemu nalazio spisak najvećih gradova imperije i udaljenost od njih, treći da su na spisku zapravo bila imena puteva koji iz Rima vode drugde.

Veruje se da je ovo ostatak Zlatnog miljokaza koji se u antici nalazio u centru Rima i od kojeg su računate razdaljine u odnosu na druge gradove. Foto: Wikimedia Commons/MM Veruje se da je ovo ostatak Zlatnog miljokaza koji se u antici nalazio u centru Rima i od kojeg su računate razdaljine u odnosu na druge gradove. Foto: Wikimedia Commons/MM

Dakle, stručnjaci se spore oko detalja, ali je izvesno da je "Zlatni miljokaz" postojao, da se nalazio u Rimu, i da su od njega računate udaljenosti ka svim drugim mestima.

A ideja da se na njega mislilo kada se govorilo da "svi putevi vode u Rim" zvuči i logično i interesantno. Ako ni zbog čega drugog a ono zato što odstupa od uvreženog mišljenja da je fraza nastala jer je Rim bio centar sveta.

Na rimskom forumu se i danas može videti mermerna struktura za koju se tvrdi da je temelj nekadašnjeg miljokaza.

Ovako je izgledao "Milion" u Carigradu, građevina od koje su se računale sve razdaljine u carstvu. Foto: Wikimedia Commons/Greek Strategos Ovako je izgledao "Milion" u Carigradu, građevina od koje su se računale sve razdaljine u carstvu. Foto: Wikimedia Commons/Greek Strategos

Inače, kada se prestonica preselila u Vizant, koji je Konstantin Veliki preimenovao u Novi Rim a već naredna generacija ga prozvala Konstantinopolj (naš Carigrad), sagrađen je i novi miljokaz.

I baš je Konstantin bio osoba koja ga je podigla; Grci su ga zvali "Milion", imao je oblik tetrapilona (građevina kockastog oblika sa kapijama na sve četiri strane, nešto kao četiri spojene trijumfalne kapije) i nalazio se na početku ulice Mese, glavne ulice Carigrada. Ime ulice znači "srednja".

"Milion" je preživeo čak i tursko osvajanje Konstantinopolja, ali je nestao početkom 16. veka, verovatno tokom radova na obližnjem akvaduktu. Tokom iskopavanja u 20. veku pronađeni su ostaci građevine za koje se veruje da su bili temelj i fragmet "Miliona".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA