NAUČNICI DOŠLI DO NOVOG SAZNANJA: Ako kriminalac koristi parfem, BIĆE OTKRIVEN!

"Analiza mirisa može da bude veoma značajna u slučajevima u kojima je bilo bliskog fizičkog kontakta, poput seksualnog zlostavljanja", piše časopis "Nauka i pravda"

  • 0

Tragovi od parfema mogu da posluže kao bitan dokaz u hvatanju kriminalaca, pokazalo je najnovije istraživanje do koga su došli naučnici. Oni su, naime, došli do saznanja da hemijska komponenta mirisa može da se prenosi sa odeće jedne osobe na drugu, čak iako je kontakt jako kratak, piše BBC.

"Analiza mirisa može da bude veoma značajna u slučajevima u kojima je bilo bliskog fizičkog kontakta, poput seksualnog zlostavljanja", piše časopis "Nauka i pravda".

(VIDEO) Umesto da teglite glomaznu bočicu PARFEMA, napravite ga sami ZA PONETI!

Naučnici su prilikom istraživanja došli do saznanja da su neke od glavnih hemijskih komponenata parfema lako prešle sa jedne odeće na drugu. Kad se dva materijala dotaknu, od 15-44 hemijskih komponenti se prenese na drugo parče tkanine u jednoj minuti, a što je kontakt duži, poveća se i broj prenesenih komponenti.

PARFEM S MIRISOM MRTVAKA: Na ovaj način će voljena osoba zauvek biti uz vas!

Da ovakvo istraživanje ima veliki potencijal, rekao je vođa projekta Sajmon Gergel sa univerziteta u Londonu, zato što čak 90 odsto žena i 60 odsto muškaraca koristi parfeme.

Doktorka Rut Morgan, direktorka Centra za forenzičku nauku je do sad zadovoljna rezultatima pilot projekta koji je dokazao da se vrši prenos parfema i najavila je da će dalje nastaviti sa podrobnijim istraživanjima.

(Telegraf.rs/Izvor: bbc)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA