SRPSKI GRADOVI VRŠAC, PANČEVO, SUBOTICA DANAS POSTOJE U UKRAJINI: Evo gde se nalaze i zašto se cela oblast zove NOVA SRBIJA (FOTO)

Jedno naselje na reci Sinusa u konjičkom distriktu, dobilo je naziv Pančevo, što znači da je dosta doseljenika bilo upravo iz ovog mesta

  • 3

Carica Jelisaveta je Srbima iz Banata 1751. godine ponudila da nasele područje zaporoških kozaka, pa je veliki broj srpskih porodica počeo da se iseljava iz područja Vojne granice i Banata. U potrazi za boljim životom došli su u Rusiju, pa je na obroncima posne zemlje osnovana provincija Nova Srbija.

ISPOVEST GASTARBAJTERA koja je zapalila Balkan: Ovako stvarno izgleda život "preko grane"

Kada su se Srbi doselili, ruski senat je izdao naređenje da svi trenutni stanovnici ove oblasti, osim domorodaca, moraju da se vrate tamo odakle su došli. Ova vest nije naišla na odobravanje, pa se pojavila i izvesna netrpeljivost prema novom srpskom stanovništvu.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Čitava oblast na kojoj su naseljeni Srbi je predstavljala vojnu granicu carske Rusije u periodu od 1752. do 1764. godine.

Foto: Wikimedia/PANONIAN Foto: Wikimedia/PANONIAN

Ona je podeljena na dva dela, jedan za konjanike, a drugi za pešake.

Kako je nostalgija za domovinom bila velika, doseljenici su novim naseljima davali imena gradova iz kojih su došli.

Jedno naselje na reci Sinusa u konjičkom distriktu, dobilo je naziv Pančevo, što znači da je dosta doseljenika bilo upravo iz ovog mesta.

Foto: Wikimedia/PANONIAN Foto: Wikimedia/PANONIAN

Upisani su i drugi gradovi kao što su Sombor, Bečej, Subotica, Senta, Vukovar, Zemun, Vršac, Slankamen i drugi. Pored toga što su osnivali nove gradove, Srbi su preimenovali i neke od postojećih želeći da sačuvaju bar deo svog identiteta.

Nova Srbija je smeštena na području današnje Ukrajne u oblasti Kirovograd, ali se neki njeni delovi nalaze na teritoriji oblasti Čerkasi, Poltava i Dnipropetrovsk.

Njena prestonica bio je grad Novimirgorod.

Foto: Wikimedia/PANONIAN Foto: Wikimedia/PANONIAN

Obaveza ljudi koji su živeli na ovom području bila je da učestvuju u ruskim vojnim operacijama u regionu. Komandant je bio Jovan Horvat.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Iako je život u ovoj ruralnoj oblasti bio težak, Srbi maksimalno trudili da se uklope. Čuvali su granicu Ruske imperije i bili odani kruni. Međutim, prve dve generacije su pristale da budu u potpunosti asimilovane. Smatrale su da će to umanjiti neprijateljstvo domaćeg stanovništva prema njima, jer su uživali posebne povlastice zbog odluke da nasele ovo nepristupačno područje.

Ratne aktivnosti vremenom su uzimale svoj danak pa se broj stanovnika postepeno smanjivao, da bi Srbi danas sa ovog područja u potpunosti nestali.

Pričalo se da su prve generacije pamtile samo pesme iz svojih krajeva, pre nego što su zauvek promenili svoje korene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • vlada

    25. septembar 2016 | 23:09

    I posle kazu da nije a JESTE Srbija do Tokija!!!

  • Draško

    27. septembar 2016 | 11:11

    Neka ti to, nego se priča da na Jupiteru, Marsu i Neptunu postoje čisto srpska naselja. Zbog toga srbe zovu nebeski narod!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA