REŠENA MISTERIJA LEŠEVA 450 BEBA: Bačene su u jamu kod Atine iz jezivih razloga!

Sve (osim jedne) bebe umrle su prirodnom smrću, u prvoj nedelji života, pretežno od meningitisa

  • 0

Kada su u jami nadomak Atinske Agore 1931. godine našli 450 leševa beba, arheolozi su ostali zaprepašćeni - od tada su iznete različite teorije o tome otkud one tamo i kako su umrle, ali je misterija končano rešena: radi se prilično nehumanim običajima Stare Grčke.

 

SRPSKI ARHEOLOZI OTKOPAVAJU PALATU RIMSKOG CARA: Nova otkrića na lokalitetu “Vrelo Šarkamen” (FOTO)

 

Nakon analize njihovih posmrtnih ostataka, za koje se procenjuje da su tamo bačeni između 165. i 150. godine pre nove ere, zaključeno je da su sve (osim jedne) bebe umrle prirodnom smrću, u prvoj nedelji života, pretežno od meningitisa.

 

Neke od njih umrle su od dehidratacije, a neke od različitih dečijih bolesti, dok je jedna proglašena možda najstarijim slučajem zlostavljanja dece, jer je imala više preloma po telu, od kojih se fraktura vilice smatra smrtonosnom povredom koju joj je neko zadao.

 

Odgovor na pitanje odakle oni tamo leži u postupku kojim su građani Antičke Grčke dobijali taj status.

 

Po nečijem rođenju, sprovođena je posebna ceremonija davanja detetu imena, kada je glava kuće donosila odluku da li će ga priznati, odnosno podizati ili ne. Ukoliko bi novorođenče pre toga preminulo, ostajalo je bez statusa građanina i umesto sahranjivanja, bivalo bi bačeno.

 

Kako objašnjavaju profesorka Suzan Rotrof sa smera klasičnih nauka na Univerzitetu u Vašingtonu, i njena koleginica antropolog sa kanadskog univerziteta, proces dobijanja statusa građanina trajao je oko deset dana, pa su šanse da dete oboli od infekcije prilikom presecanja pupčane vrpce, ili na neki sličan način, a samim tim i bude sahranjeno po ovom bizarnom običaju, bile prilično velike.

 

(Telegraf.rs / Vintage News)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA