OVAJ BROD JE ZA NORVEŽANE NACIONALNO BLAGO: Posle 85 godina, Amundsenov brod "izronio" (FOTO)

"Mod" je porinut 7. juna 1917. godine u Volenu, u blizini Osla, a krstio ga je Amundsen lično

  • 0

Brod koji je nekada pripadao proslavljenom norveškom istraživaču Roaldu Amundsenu ugledao je svetlost dana pošto je skoro 100 godina ležao u ledenim dubinama zaliva Kembridž u Kanadi. 

NE RADITE OVO KOD KUĆE: Žalio se Ikei, jer mu se u njihovoj stolici zaglavio testis (FOTO)

"Mod" je bio jedan od ukupno tri broda sagrađena za Amundsenovu ekspediciju, uz Gjoa i Fram, koji su izloženi u Fram muzeju u Oslu, u Norveškoj.

Foto: Jan Wanggaard/Maud Returns Home Foto: Jan Wanggaard/Maud Returns Home

Posle šest godina posla, tim Norvežana koji stoji iza ovog poduhvata uspeli su da urade ono što je pokušano 1990-tih, ali se neuspešno završilo - podigli su "Mod" posle 85 godina provedenih na dnu mora. Uprkos decenijama pod vodom, očekuje se da je brod poprilično očuvan.

"Mod" je porinut 7. juna 1917. godine u Volenu, u blizini Osla. Krstio ga je Amundsen lično. Renomirani istraživač kasnije je postao kapetan broda tokom ekspedicije na Severoistočni prolaz iznad Rusije. "Mod" je prodat 1925. godine, a potonuo je 1931. godine pošto je ostao zaglavljen u ledu.

Foto: Jan Wanggaard/Maud Returns Home Foto: Jan Wanggaard/Maud Returns Home

Posle neuspešnog pokušaja da se brod podigne 2015. godine, ovog puta tim se pobrinuo da ima mnogo više plutajućih predmeta zakačenih za brod. Norvežani su sada korak bliže donošenju nacionalnog blaga kući. Do leta naredne godine, krenuće na put i tada će preći 7.000 kilometara.

(Telegraf.rs / Izvor: edition.cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA