GRCI I MAKEDONCI ZAPOČELI RAT: U Amazonu pronađena zemlja Makedonija, za koju se sad bore i jedni i drugi (VIDEO) (FOTO)

Čim se priča o amazonskoj Makedoniji pojavila na sajtu Radiolasiti, između Atine i Skoplja ponovo je izbio „rat“ oko imena

  • 29

Na delu kolumbijske obale Amazona ugnezdilo se jedno selo po imenu Makedonija. Ima 800 stanovnika, od kojih je takoreći polovina mlađa od 18 godina. Uglavnom žive od lova i ribolova, a ima i zanatlija. Škola i crkva su jedina javna mesta u selu, a automobil je nepoznat pojam u gustoj amazonskoj džungli.

SRBI IZGRADILI "ĐAVOLJU" SKUPŠTINU U MAKEDONIJI: "Zgrada je u formi pentagrama da bi Makedonija bila potčinjena Srbiji" (FOTO)

U ovom regionu Amazona od kraja 19. veka živela je jedna porodica iz plemena Tičuna, čije prezime je bilo Makedo, piše grčki sajt Radiolasiti.

Pod uticajem misionara, članovi te porodice prvo su postali katolici, a potom su prešli u jevanđeliste. Kasnije su preobratili i druge porodice iz plemena Tičuna, koji su došli iz susednih oblasti Brazila i Perua i naselili se u tom selu.

Oni su počeli da proučavaju Bibliju, a kada su u Novom zavetu stigli do pisama apostola Pavla upućenih Solunjanima i Filipljanima bili su impresionirani kada su prvi put pročitali reč Makedonija.

PRELEPO: Crni labudovi iz Beograda doleteli na Ohridsko jezero! (VIDEO) (FOTO)

Tako su 1975. godine sve porodice koje su živele u tom selu odlučile da ga nazovu Makedonija, verujući da su jedini Makedonci na svetu.

Čim se priča o amazonskoj Makedoniji pojavila na sajtu Radiolasiti, između Atine i Skoplja ponovo je izbio „rat“ oko imena. Ljudi sa obe strane granice, iz Republike Makedonije i Grčke opet su se na socijalnim mrežama uhvatili za guše tvrdeći i hvaleći se da je amazonska Makedonija dobila ime baš po njihovoj zemlji.   

SRBIN MISTERIOZNO UMRO U MAKEDONIJI: Niko ne zna šta mu se desilo

Da pojasnimo, makedonsko-grčki spor oko imena Makedonija izbio je nakon proglašenja nezavisnosti Republike Makedonije 1991. godine. Od tada je Atina prestala da korisiti ime Makedonija optužujući Skoplje da gaji teritorijalne pretenzije prema provinciji istog imena ( Makedonija ) na severu Grčke.

U rešavanje ovog decenijskog spora uključile su se i Ujedinjene nacije, a njen posrednik, Metju Nimic do sada je predlagao više imena za Republiku Makedoniju - „Vardarska“, „Nezavisna“, „Severna“, “Gornja Republika Makedonija“.., ali nijedno još uvek nije po volji ni Skoplja, ni Atine.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Raspucin

    28. oktobar 2016 | 18:54

    Ja ako se nevaram makedonci su srbi , po starom?!?!

  • Lol

    28. oktobar 2016 | 17:12

    Vardarska su i bili i to bez makedonija. To sto nemaju istoriju pa kradu govori o njima, a Grci samo brane svoje. Za razliku od nas.

  • Gazali

    28. oktobar 2016 | 18:38

    Drug Tito je kriv,Ranije toga nije ni bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA