Japan šalje svoj najveći ratni brod u Južno kinesko more: Ovo će biti najveća pomorska demonstracija sile od II svetskog rata (FOTO) (VIDEO)

Nosač helikoptera Izumo, naručen pre samo dve godine, zaustaviće se u Singapuru, Indoneziji, Filipinima i Šri Lanci pre ulaska u zajedničku pomorsku vežbu Malabar

  • 3

Japan planira da pošalje svoj najveći ratni brod na tromesečnu turu u Južno kinesko more početkom maja, saopšteno je iz tri izvora. Ovo će biti najveća demonstracija pomorskih snaga u regionu od Drugog svetskog rata.

Kina završava izgradnju misterioznih građevina u Južnom kineskom moru: Niko ne zna čemu će zaista služiti, ali pretpostavke su ZASTRAŠUJUĆE

Kina tvrdi da su skoro sve sporne vode njene, a njeno konstantno vojno prisustvo izazvalo je zabrinutost u Japanu i na Zapadu. SAD drži redovne vazdušne i pomorske patrole kako bi osigurala slobodu plovidbe.

Nosač helikoptera Izumo, naručen pre samo dve godine, zaustaviće se u Singapuru, Indoneziji, Filipinima i Šri Lanci pre ulaska u zajedničku pomorsku vežbu Malabar, sa indijskim i američkim ratnim brodovima u Indijskom okeanu u julu.

U Japan će se vratiti u avgustu, saopštili su izvori.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- Cilj je da se testira sposobnost Izuma njegovim slanjem na proširenu misiju. Treniraće zajedno sa američkom mornaricom u Južno kineskom moru - rekao je jedan od izvora koji ima saznanje o planu.

Ova japanska operacija dolazi kada su SAD pod vođstvom Donalda Trampa zauzele oštriju liniju prema Kini. Vašington su kritikovale izgradnju veštačkih ostrva i nagomilavanje vojnih objekata kako bi iskoristili ograničavanje slobode kretanja.

Peking je u januaru rekao da ima "neoboriv" suverenitet nad spornim ostrvima, nakon što je Bela kuća obećala da će braniti "međunarodne teritorije".

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Scipion

    14. mart 2017 | 11:17

    Јапанси су ваљда свесни да и са помоћи Америке никад више неће моћи да убијају Кинезе. Напротив...

  • Miša

    14. mart 2017 | 11:02

    Sad ce kinezi da ga iskopiraju

  • pavle

    14. mart 2017 | 11:11

    a kad ga potope kinezi,bit ce demonstracija pred kineskom ambasadom u tokiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA