Kina ima 10 Beograda: U čak 102 grada živi više od milion stanovnika!

Kina ima za cilj da 60 odsto svojih stanovnika živi u gradovima do 2020. godine

  • 1

Kina sada ima preko 100 gradova sa preko milion stanovnika, broj za koji se smatra da će se duplirati u sledećoj dekadi.

U KINI SE IZ PEPELA GRADI NAJVEĆI GRAD NA SVETU: U ovom čudu će živeti čak 130 miliona ljudi

Prema istraživačkoj grupi Demografija, najmnogoljudnija zemlja na svetu ima 102 grada sa preko 1 milion ljudi, od kojih su mnogi malo poznati van Kine, a neki čak i unutar granica zemlje.

Kuanzou, na primer, na jugoistočnoj obali Kine, bio je jedan od najkosmopolitskijih gradova u svetu pre jednog milenijuma, kada je služila kao centar za trgovce iz Azije i Bliskog istoka. Sada je dom za preko 7 miliona ljudi, skoro 800.000 više nego Madrid.

Ali dok je Madrid grad kulture i centar španske politike, Kuanzou sa svojom 1.000 godina starom džamijom i šarmantnim kafićima, retko se spominje u kineskim medijima, dok su Peking, Šangaj i Hong Kong i dalje u većini naslova.

Van Kine retko ko je čuo za Kaifeng, bivšu carsku prestonicu koji je nekada bio na Putu svile.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Prema podacima Mekinzi globalnog instituta, predviđa se da će do 2025. godine broj gradova udvostručiti.

Jedan od razloga za porast broja stanovnika je to što vlada aktivno podsetiče seosko stanovništo da se urbanizuje. Kina ima za cilj da 60 odsto svojih stanovnika živi u gradovima do 2020. godine, u odnosu na trenutni broj - 56,1 odsto. Svetska banka procenjuje da će milijardu ljudi, ili 70 odsto stanovništva, živeti u gradovima do 2030. godine.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA