NEVEROVATNO: Psi otkrivaju bolesti svojih vlasnika! (FOTO) (VIDEO)

Istraživanja pokazuju da psi mogu da namirišu i najmanju promenu u organizmu čoveka koga poznaju. Pred vama su ispovesti četiri žene sa neverovatnim pričama o svojim malim herojima

  • 0

Keli Sirs (21) i njen trogodišnji koker španijel Teo žive u Čadvelu, u Eseksu. Keli živi, ali ni sama ne zna kako joj je to do sada polazilo za rukom, pošto pati od teške narkolepsije - ona može da zaspi bilo kada i bilo gde. Zapravo, gospođica Sirs je bila prepuna masnica od silnih padova na zemlju tokom hodanja.

Narkolepsija joj se prvi put javila u 13. godini, ali sve do nedavno nije uspela da nađe rešenje za svoj problem. Tada je čula za dobrotvornu ustanovu koja trenira medicinske pse, kako bi pomagali ljudima koji ne mogu da brinu o sebi.

Osamnaest meseci kasnije predstavljen joj je Teo - jedini pas u čitavoj Evropi koji se brine o narkoleptičarima.

Ako Keli padne, on je tu da je probudi lizanjem lica i lajanjem: ako ne može da je dozove svesti, onda uznemirava prolaznike i vodi ih do nje. Treneri sada pokušavaju da ga obuče da predoseti kada će se ona onesvestiti.

- Nismo daleko od toga, jer on se već ponaša veoma čudno u dane kada se srušim - kaže Keli.

Sličan slučaj je sa Su Čerčjard, 44-godišnjakinjom koja je potpuno gluva, ali srećom ima Jasminu - mešanca pudle, američkog i engleskog koker španijela.

Jasmina je trenirana da sve čuje umesto Su: kada neko zvoni na vrata, kada zvoni telefon, tajmer na mikrotalasnoj pećnici ili alarm za požar.

- Kada joj moja deca kažu "zovi mamu", ona dolazi do mene da me pozove. Kada je pitam "šta se desilo?" ona me vodi do osobe koja me je zvala - priča Su, koja je čak i svog dečka u parku upoznala zahvaljujući Jasmini.

Moira Herison, koja ima 53 godine, već devet meseci živi sa mešancem pudle Triklom, u Brajtonu, a od dijabetesa pati od svoje 28.

Psa je, kako kaže, nabavila da bi mogla da utvrdi kada će joj nivo šećera u krvi pasti, pošto su joj doktori naglasili da rizikuje fatalni srčani udar ako se to desi bez njenog znanja. Trikl je naučila da detektuje molekule na osnovu Moirinog mirisa koji joj ukaže kada njenoj vlasnici pada nivo šećera u krvi.

- Sa mnom je neprestano i podiže pravu uzbunu u sred noći ako treba. Ne postoji preciznija tehnologija, a ni slađa - kaže Moira.

Međutim, slučaj Kler Gest i njenog labradora Dejzi je verovatno najčudesniji od svih. Naime, čim je Dejzi još kao štene počela da gura glavu u Klerine grudi i mahnito laje, Kler je shvatila da nešto nije u redu.

Jer, Kler nije običan vlasnik psa, a ni Dejzi nije običan pas. Od početka, ovaj labrador je treniran da detektuje kancer u ljudskom organizmu, no Kler je bila nepripremljena na to da će Dejzi detektovati rak baš kod nje.

- Ne bih to ni primetila da nije bilo Dejzi i verovatno bi prošle godine i godine dok maligno tkivo ne bi naraslo dovoljno dugo da ga primetim - kaže ona.

Pogledajte video:

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA