• 0

BIO PRAVI KALIF: Kako je Sadam napisao Kuran sopstvenom krvlju (FOTO)

Knjigu je dve godine pisao Abas Šakir Žaudi, islamski kaliograf. Za nju je Sadam navodno donirao između 24 i 27 litara krvi koje je Žaudi iskoristio da napiše 6.000 stihova i 336.000 reči Kurana

  • 0

Postoje vladari kojima je reč "ekscentričnost" ispisana na čelu, a nekima je - obično istočnjačkim - ispisana njihovom sopstvenom crvenom životnom tečnošću koja im kola venama.
Drugi, pak, znaju da se narodima najbolje i najduže vlada kada se ovlada njihovim simbolima.

I jedno i drugo može staviti na "teret", da se tako slobodno izrazimo, bivšem iračkom predsedniku Sadamu Huseinu kada je naručio izradu posebnog Kurana, Kurana koji je napisan njegovom sopstvenom krvlju u toku dve godine, krajem devedesetih godina prošlog veka.
Sveta knjiga koja je nazvana "Krvavi Kuran", naručena je od ondašnjeg iračkog vođe na njegov 60. rođendan, kao zahvalnica Bogu zbog toga što mu je pomogao da preživi mnoge "zavere i opasnosti".

"Moj život je bio prepun opasnosti tokom kojih sam mogao izgubiti mnogo krvi... ali pošto sam krvario jako malo, zamolio sam nekoga da napiše reči Božije sa mojom krvlju, u znak zahvalnosti", napisao je Sadam Husein u otvorenom pismu javnosti koje su državni mediji te zemlje objavili septembra 2000. godine.
Knjiga je napisana od strane Abasa Šakira Žaudija, islamskog kaliografa koji sada živi u Americi, u državi Virdžinija. Tokom te dve godine njene izrade, Sadam je donirao između 24 i 27 litara krvi koje je Žaudi iskoristio da napiše 6.000 stihova i 336.000 reči Kurana.
Postoje sporenja među islamskim sholastičarima šta raditi sa ovom knjigom.
Neki kažu da je Sadamova krv prljava jer on nije sveti čovek, dok drugi celoj stvari pristupaju teološki.
- Kuran se tiče zlata i srebra, ne u vezi sa tako nečistom stvari kao što je ljudska krv - kaže šiitski učenjak Said Ali Alvah, koji je za vreme Sadama čamio po tamnicama.

Drugi, opet, napominju da ona ne može tek tako biti uništena, kao što neki predlažu.
- Zabranjeno je pisati Kuran krvlju, ali kako možete da uništite svetu knjigu datu od Boga? - pita se jedan od njih.
Sve do Sadamovog pada 2003. godine, "Krvavi Kuran" je bio izložen u džamiji Um al-Marik (na arapskom: "majka svih bitaka") u Bagdadu, koju je podigao sam Sadam u čast Rata u Zalivu, koja poseduje minarete i oblicima "skad" projektila i šaržera kalašnjikova.
(M. B.)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima