• 0

ŽRTVA DEČJE PARALIZE: Živela u metalnoj cevi 58 godina, ubio je nestanak struje (VIDEO)

Obolela od dečje paralize u svojoj trećoj godini, Dajana Odel se smatrala najstarijim preživelim ove bolesti, a za to vreme je završila srednju školu, koledž i napisala knjigu

  • 0

Čovek je fenomenalno živo biće. Svakoga dana vidimo da su ljudi u stanju da se prilagode svim mogućim okolnostima u koje ih život smesti, i da prebrode svaku nedaću koju im je ovaj nabacio na pleća.

Priča o ovoj ženi je jedan od takvih primera.

Njeno ime je bilo Dajana Odel i duže od pola veka živela je u metalnoj cevi koja ju je održavala u životu. Tačnije, 58 dugih, teških, mukotrpnih godina. Obolela je od dečje paralize u svojoj trećoj godini, a lekari smatraju da je ona najstarija osoba koja je preživela ovu infektivnu bolest koja prodire u centralni nervni sistem.

Metalna cev u kojoj je živela bila je duga dva metra, a o bolesnoj devojci su se brinuli roditelji, koji su sve podredili staranju o njoj.

Njen otac je čak sagradio i generator kao alternativni izvor napajanja u slučaju nestanka električne energije.

Niste akademski obrazovani građanin? Ova devojka je u ovim uslovima uspela da završi srednju školu i koledž, i čak da napiše i knjigu.

Međutim, i pored dobre volje njenog oca, nije mogao da spreči neumitno. Oluja je 2008. godine prekinula dovod struje i metalna cev se isključila. Generator - koji je ranije bio delotvoran - ovoga puta se nije uključio, pa su Dajanini otac i zet pokušali ručno da ga pokrenu. Nisu uspeli. Dajana je umrla.

Vakcina protiv dečje paralize je u međuvremenu napravljena i ova bolest je praktično iskorenjena u razvijenom svetu. Metalna pluća se više ne prave.

Neka vam ova priča posluži kao dokaz da borba mora biti neprestana da bi bilo ono što biti ne može.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima