POŽURITE: Traži se bračni par za put na Mars

Letelica s kojom američki milijarder i njegova fondacija nameravaju da 5. januara 2018. pošalju odabrani bračni par na Mars bila bi osnovne građe, sa 17 kubnih metara prostora

  • 2

Denis Tito, američki multimilioner i prvi svemirski turista u svetu, otkrio je nedavno detalje o prvoj ljudskoj misiji na Crvenu planetu, koju njegova fondacija "Inspiration Mars" planira da izvede za manje od pet godina.

Tito je tom prilikom izjavio da ljudi koji stoje iza projekta žele da za putovanje na Mars, koje će trajati 501 dan, angažuju jednog muškarca i jednu ženu, po mogućnosti bračnig par.

On je naveo i da će misija, čiji se troškovi procenjuju na jednu do dve milijarde dolara, biti finansirana iz privatnih izvora, putem donacija i sponzorstava.

Američki milioner se obavezao da će platiti početne troškove za razvoj tehnologija neophodnih za ostvarenje prve misije sa ljudskom posadom na Marsu, čiji će zadatak biti da se približi na oko 240 kilometara od površine Crvene planete i da se potom bezbedno vrati na Zemlju.

- Ukoliko to ne učinimo 2018, sledeća prilika će nam se ukazati tek 2031, a dotle će konkurencija biti velika - objasnio je Tito razlog svoje žurbe.

Letelica s kojom Tito i njegova fondacija nameravaju da pošalju ljudsku posadu na Mars bila bi osnovne građe, sa 17 kubnih metara prostora. A plan je da se na Crvenu planetu pošalje jedan bračni par, jer je po njima to idealan izbor za jedan tako dug period izolacije.

Datum lansiranja misije predviđen je za 5. januar 2018. Kapsula bi trebalo da na Mars stigne 228 dana kasnije, obiđe krug oko planete i vrati se na Zemlju.

U povratku bi putovanje trebalo da traje 273 dana i da se završi ulaskom u zemljinu atmosferu pri brzini od 51.119 kilometara na sat.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Vanja IX

    2. mart 2013 | 00:45

    Taj bracni par posle 501 dana provedenih zajedno, osudjenih jedno na drugo 24 sata, ce se posle povratka na Zemlju sigurno razvesti :-)

  • BSBS

    1. mart 2013 | 14:23

    Posaljite mene u avanturu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA