TATU JE UVEK U MODI: Na mumiji sibirske princeze tetovaže stare 2.500 godina (FOTO)

Na njima su predstavljene životinje kao mitska bića s delovima tela od različitih poznatih životinja, kao što su jelen s belim rogovima ili jarac

  • 0

Najstarije tetovaže na svetu otkrivene su u Sibiru na mumiji princeze Ukok i datiraju iz perioda od pre 2.500 godina. Tetovaže su odlično očuvane i vidljive su na kosturu misteriozne princeze, posebno na tetovažama na obe ruke i vratu. Pored mumificiranog tela princeze naučnici su još 1993. pronašli dva istetovirana tela muškaraca i šest posmrtnih ostataka konja.

Princeza Ukok nazvana je po platou na kojem su otkriveni njeni ostaci, a koji se nalazi u južnoj Rusiji blizu granica sa Kazahstanom, Kinom i Mongolijom na 2.500 metara nadmorske visine planine Altaj.

Iako nije redak slučaj da se nađu istetovirana tela koja datiraju iz tog perioda, motivi tetovaža su do sada nezabeleženi. Na njima su predstavljene životinje kao mitska bića sa delovima tela od različitih poznatih životinja, kao što su jelen sa belim rogovima ili jarac.

Inače, princeza Ukok, kako je sada širom sveta poznata, nije zapravo bila princeza, jer je sahranjena sama, mada se u to doba u Pazirik narodu kojem je pripadala u većini slučajeva dešavalo da se zajedno sahranjuju muškarac i žena. Kineska svila u koju je obučena Ukok predstavlja jasan pokazatelj da se radi o devojci iz najvišeg staleža, jer je u to doba svila bila skuplja od zlata.

Ona je mogla da bude isceliteljka ili pripovedač legendi. Na grobnom mestu se pored nje nalaze i osedlani konji, obroci od ovčijeg i konjskog mesa, ukrasi napravljeni od tkanine, bronze i drveta, kanabis, kao i kameni tanjir.

Ukok plato je prilično nepristupačan teren i krije brojne arheološke bisere zbog leda, koji je u stanju da očuva nekoliko hiljada godine stare predmete i posmrtne ostatke.

(Telegraf. rs /Izvor: siberiantimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA