Otvara se supermarket sa bajatom hranom u Americi

Amerikanci početkom iduće godine dobijaju prvi supermarket isključivo sa hranom kojoj je istekao rok trajanja i restoran u kome će se pripremati hrana od tih namirnica

  • 5

Početkom sledeće godine u Bostonu otvara se supermarket u kojem će se prodavati isključivo hranu kojoj je istekao rok trajanja, javlja BBC.

Samo u SAD 40 posto bačene hrane završi u đubretu, jer joj je istekao rok napisan na ambalaži. Međutim, najčešće datum trajanja ne označava da je posle tog dana ona pokvarena. Obično joj bude samo izmenjen ukus, a nekada ni to, objašnjava američka naučnica Dana Gunders, član Veća za zaštitu prirodnih resursa (NRDC) američke savetodavne organizacije koja se bavi pitanjima zaštite okoline, hrane i energije.

Veće u svom izveštaju tvrdi da je veliki broj namirnica kojima je istekao rok trajanja još dugo upotrebljiv za ishranu.

Privrednik Dag Rauh, koji je nekada držao uspešni Trejder Džo lanac u Americi, planira da u Bostonu, osim supermarketa otvori i restoran gde će se kuvati obroci od sastojaka kojima je prošao rok trajanja.

- Na primer, tortilja čips može da se jede mesecima posle isteka roka, iako će možda imati ustajao ukus. Ako ih međutim nakratko stavite u rernu s nešto ulja ponovo će postati prhki, a ako se stave u poklopljenu teglu produžiće im se rok jer unutra neće prodirati vlaga - kaže Gunders.

Jogurt, kažu, može da traje i duže od šest nedelja.

- Jedem jogurt i nekoliko meseci posle isteka roka i nikad nisam imala problema - tvrdi Gunders, i dodaje:

- Čokolada može da traje jako dugo, i ne treba obraćati pažnju ako s vremenom pobeli. Jaja takođe bespotrebno bacamo pre nego što bi za to realno imali razloga. Mogu trajati od tri do pet nedelja - tvrdi Gunders.

On savetuju da ih držimo ispod 5 stepeni Celzijuza, kako bi sprečili pojavu salmonele.

(Telegraf. rs / Izvor: Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • anti antifa

    1. oktobar 2013 | 07:57

    Debili bili debili ostali

  • Nenad

    1. oktobar 2013 | 09:22

    ...pa budi andjeo osvete Neka na svojoj kozi osete Sta znaci beda,strah i bol

  • Boško

    30. septembar 2013 | 22:33

    Ovo samo Amerikancima može da padne na pamet... evo pitanja sad za vas, zašto neće da se pošalje komentar ako koristim twitter nalog ? čekam jednu večnost da očita i na kraju ništa... unapred hvala na odgovoru...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA