NEVIDLJIVA KACIGA: Kragna sa vazdušnim jastukom za bicikliste

Dve Šveđanke, studentkinje industrijskog dizajna, izumele su kragnu za bicikliste koja prilikom nesreće ispumpava helijum u najlon i tako formira vazdušnu kacigu

  • 0

Kako su na gradskim putevima sve veće gužve, sve se više koristi bicikl kao prevozno sredstvo. Voziti bicikl gradom među automobilima ume da bude veoma rizično, pa je potrebna zaštitna oprema da bi se izbegle povrede ukoliko dođe do bliskog susreta sa automobilom, a kaciga za bicikliste je, osim što izgleda blesavo, relativno kabasta. Ovo je navelo dve mlade Šveđanke da dođu do svog izuma − nevidljiva kaciga.

Istraživanja u Velikoj Britaniji iz 2012. pokazuju da se povećava stopa saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju biciklisti, pa je kaciga obavezna. Ana Haupt i Tereza Alsti, studentkinje industrijskog dizajna, kojima je bicikl prevozno sredstvo, 2005. došle su na ideju da bi bilo zgodno kada bi postojale nevidljive kacige. A onda im je trebalo nekoliko godina da tu ideju realizuju, što im je pošlo za rukom.

Njihov izum je vazdušni jastuk koji je dizajniran u vidu kragne. U kragni se nalazi pumpica koja izbacuje najlon ispunjen helijumom, praveći oblik kapuljače, ostavljajući prostora za vidno polje i tako pokriva mnogo veći deo glave od uobičajene kacige. Osim pumpice sadrži i malu crnu kutiju koja čuva podatke o putanji bicikla nekoliko sekundi pre i posle nesreće.

Kako bi uvele malo i estetike u svoj izum, ova kragna izgleda kao lepi modni detalj, dostupan u velikom broju različitih dezena, a može se poručiti na sajtu kompanije Hovding po ceni od 399 evra.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: BIZlife)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA