≫ 

Praznični ukrasi sa slikama Aušvica podigli buru na internetu: Povucite ih iz prodaje, ko to kupuje?

Neki su pokušali da objasne da je reč o kompjuterskoj grešci

  • 12
Aušvic ukrasi Foto: Wikipedia/org/Neil, Amazon

Predstavnici muzeja Aušvic oglasili su se na Tviteru reagujući na prodaju prazničnih poklona sa Aušvicom kao temom. Suveniri u vidu otvarača za flaše i ukrasa za jelku pojavili su se na poznatoj platformi za onlajn prodaju Amazon.

- Prodaja „božićnih ukrasa“ sa slikama Aušvica ne deluje prikladno. Aušvic na otvaraču za boce prilično je uznemirujuć. Molimo Amazon da ukloni ove stvari - zamoli su predstavnici muzeja na Tviteru.

U komentarima na ovu objavu brojni su komentari podrške koji se takođe zalažu za povlačenje iz prodaje.

- Šta je sa ljudima? Ko bi to kupio, a kamoli sam napravio?

- Uradili ste nešto konstruktivno. Nadajmo se da će proizvodi biti povučeni i odmah uništeni - stoji u komentarima.

Neki su pokušali da objasne da je reč o kompjuterskoj grešci, te da se radi o generičkom odabiru fotografija sa interneta i njihovom postavljanju na ukrase. Prema tome, moglo bi se desiti da fotografije Aušvica nisu odabrane namerno, već slučajno.

Negativne rekacije lako je razumeti s obzirom na to da je Aušvic simbol nacističkih zločina. UNESKO je ovaj logor 1979. godine proglasio delom Svetske baštine pod imenom „Aušvic-Birkenau - nemački nacistički koncentracioni logor smrti“. Smatra se da je u njemu na svirep način ubijeno oko 2,5 miliona ljudi, od čega najviše Jevreja. Podignut je na početku Drugog svetskog rata u okupiranoj Poljskoj, a u njemu su se životi "nepodobnih" gasili sistematskim izgladnjivanjem, prinudnim radom, nekontrolisanim epidemijama, u egzekucijama streljanjem, u medicinskim eksperimentima i u gasnim komorama, po kojim ga istorija posebno pamti.

VIDEO: Ovako bi izgledao Holokaust da je postojao tada Instagram

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA