Ana je ustala jednog jutra i nije mogla da urinira. To traje dve godine, kaže da je sve bizarno

Osim što je kateter ometa u normalnom funkcionisanju, ona trpi i bolove

  • 0
Anna Rachel Gray

Foto: Facebook/Anna Rachel Gray

Kada se decembra 2018. Ana Rašel Grej probudila, nije mogla da urinira. Od tada, ona to više nikada nije uspela.

Ima samo 22 godine i redak Foulerov (Fowler) sindrom koji onemogućava mišiću bešike da se opusti. Ovaj poremećaj, iako je redak, pogađa mlade žene, a polovina pacijentkinja ima i policistične jajnike.

Kako je ispričala, to se desilo iznenada, bila je u redu prethodnog dana. Pila je vodu, slušala kako žubori, sedela na šolji, ali uzalud.

Kada je prošlo 24 sata, pozvalaje lekara i objasnila šta joj se događa.

Ni lekar opšte prakse nije najbolje razumeo njen problem, jer joj je preporučio - laksative. Sutradan je dobila isti odgovor. Posle 5 dana agonije, pozvala je hitnu pomoć.

Ponovo je naišla na nerazumevanje lekara, koji su pomislili čak da je jednostavno - zabravna i da samo treba da ode u toalet.

Tada je već jedva mogla da hoda od bolova, bešika joj je bila upaljena, počela je da pritiska unutrašnje organe i hitno je urađena kateterizacija.

Veruje da se bolovi koje je imala sa četiri puta više mokraće od kapaciteta bešike mogu porediti sa ubodnom ranom ili porođajem. Kateter joj je značio trenutno olakšanje.

Umesto normalnog, prirodnog mokrenja, ona je svaki put u toaletu morala da stavlja specijalni kateter. Ali, to ju je iscrpelo psihički i odlučila se za stalni kateter. Zbog grčeva u bešici kateter joj nekad i ispadne, a menja ga na svake dve nedelje.

U nevolji je i na javnom mestu, jer u svakom trenutku njen kateter može da procuri. Ipak, porodica i prijatelji je razumeju.

Problem sa kateterom nije nimalo jednostavan, jer nije reč o napravi koja može da se koristi kao trajno rešenje. To dovodi do infekcija, antibiotika, komplikacija...

Seksualni život u takvim uslovima je nemoguć. Osim što je kateter ometa u normalnom funkcionisanju, ona trpi i bolove.

Zbog svih tih neprijatnosti i infekcija, ona se nada ugradnji katetera koji se kroz stomak probada do bešike. Ali, korona virus odložio je sve operacije koje nisu hitne i ona je na listi čekanja.

Zbog svojih psihičkih problema koji su nastali postala je i psihijatrijski pacijent. Svi su je ispitivali o kateteru, a nije mogla da ga sakrije ni kada se tušira.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA