Stručnjaci ostali bez teksta: U Indiji izbacili periodni sistem i evoluciju iz školskih udžbenika

Periodni sistem, kao i evolucija, neće učiti đaci mlađi od 16 godina na početku nove školske godine.

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Неша

    07. jun 2023 | 18:42

    Када сам ја пре много година ишао у школу није се учила "еволуција" већ "теорија еволуције". У питању је само једна теорија без неких великих убедљивих доказа. Оно што сигурно знамо је да задњих бар хиљаду година ништа није само од себе еволуирало. О периодном систему незнам много. Негде сам прочитао да је на почетку у њему био и "етар" који и Тесла често помиње али је у неком је избачен. Ако је постојала у периодном систему једна грешка можда их има и више. Можда Индијци нешто знају што ми не знамо или се од нас крије. Што се енергената тиче теорију да је нафта органског биолошког порекла и да је ограничен ресурс је дао Ломоносов. Количине до сада искоришћене тешко могу потврдити ту теорију. Колико је диносауруса требало да поклопи земља у некој катастрофи за толико милијарди барела нафте. Иначе нафту сада праве и из шкриљаца ?Теорија о емисији CO2 као узрочнику глобалног отопљења је нај лабавија. Много научника доказује да је кроз време периодично било и отопљења и ледених доба. О томе је писао и Миланковић и радио прорачуне. Географију учимо гледајући мапе рађене по Меркаторовој пројекцији. На мапама су земље на северу представљене по површини веће него што јесу а око екватора мање. Када погледамо глобус Гренланд изгледа доста већи од Африке у стварности је 14 пута мањи. Већина људи има потпуно погрешну слику о величини држава и континената. Можда су Индијци у праву. Можда тек старији ђаци могу да схвате да су многе ствари које учимо само претпоставке а не догме.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA