Ako želite veću zaradu od veb dizajna, ove veštine MORATE da savladate!

Veb dizajneri se ne susreću samo sa stalnim izmenama trendova, već i sa brojnim drugim zahtevima i izazovima koje tržište pred njih postavlja

  • 0

Nekoliko godina unazad poznavanje tehnika dizajna, uz malo mašte i kreativnosti, bilo je sasvim dovoljno da biste se bavili veb dizajnom. No, promenljivo tržište i brz razvoj tehnologije svakodnevno donose nove zahteve i nove trendove u svim sferama poslovanja, pa tako i u veb dizajnu.

Veb dizajneri se ne susreću samo sa stalnim izmenama trendova, već i sa brojnim drugim zahtevima i izazovima koje tržište pred njih postavlja. Da biste ostali u poslu i uspešno se bavili dizajnom, više nije dovoljno da poznajete alat za izradu veb stranice i da imate kreativnu energiju. Od savremenih veb dizajnera se očekuje mnogo više.  

„The Community of Digital Professions“ predstavlja grupu profesionalaca koji se uspešno bave raznim oblastima digitalnih medija. Svojim savetima oni pomažu brojnim ljudima iz IT industrije da unaprede svoje veštine ili im olakšavaju posao i karijeru. Pred vama su neki od njihovih saveta koji će vam pomoći da od običnog veb dizajnera postanete profesionalac koga će svi poželeti.

Profesionalac u veb dizajnu mora da poznaje osnove programiranja

Postoje brojne rasprave o tome da li veb dizajneri treba da uče i poznaju programiranje. "Bez obzira na razloge za to i protiv toga, mi verujemo  da veb dizajneri moraju da poznaju barem osnove HTML-a. HTML je osnova svih veb stranica. To je osnovni programski jezik koji bi svaki veb dizajner trebalo da uči ako zaista želi da kreira dobre stvari. Učenje HTML-a će vam omogućiti da razumete osnovne elemente funkcionisanja veb stranica, a vaš dizajn će imati veću upotrebnu vrednost i svrhu. "Kada znate šta jedan HTML element može da pokrene, otkrićete i mnoge nove mogućnosti dizajna“, navodi Džejms Rajhman, multimedijalni umetnik i osnivač „The Community“.

Foto: Profimedia/Fancy Foto: Profimedia/Fancy

Ovo su samo neke od prednosti koje će vam doneti poznavanje programiranja:

Moći ćete da ponudite mnogo više – da sami jednostavno testirate veb stranice koje ste dizajnirali. Znaćete da odredite koja su ograničenja i šta može predstavljati probleme u pokretanju određenih elemenata vašeg sajta. Tako ćete olakšati posao programerima i nećete imati problema sa nefunkcionalnim elementima na sajtu. Poznajući granice moći ćete odmah da uskladite svoj dizajn i pronađete najbolje rešenje.

I na kraju, imaćete prednost nad drugim dizajnerima, koji nisu svestrani kao vi.

Profesionalac bi trebalo da zna osnove grafičkog dizajna

„Veb dizajn je takođe povezan sa grafičkim dizajnom. Ove dve škole dizajna su „vrlo bliske rođake“, te bi svaki profesionalac u veb dizajnu trebalo da nauči neke osnovne procese dizajniranja“, smatra Patrik Mabilog. On navodi da bi svaki veb dizajner trebalo da se upozna sa sledećim osnovnim elementima:

- Razmak, to jest udaljenost između elemenata dizajna.

Foto: Flickr/Mr. Cacahuate Foto: Flickr/Mr. Cacahuate

Dobra veb stranica ima skladan raspored elemenata. Razmak među njima treba da bude dovoljno širok kako bi svi elementi imali dovoljno prostora, ali istovremeno i dovoljno uzak kako bi se olakšalo čitanje.

- Proporcije i balans se odnose na postizanje vizuelne ravnoteže.

Uravnotežen dizajn, koji nije lako postići, pruža osećaj vizuelne stabilnost. Proporcije su važne kako bi se istakli elementi koji su bitni. Ako uspete da uspostavite prave proporcije, pomoći ćete čitaocima u snalaženju na vašoj veb stranici i ujedno im plasirati bitan sadržaj na pravi način.

- Boje su bitan element u veb dizajnu.

One određuju temu ili osnovni motiv cele veb stranice. Primenom odgovarajuće boje omogućićete korisniku da poveže svoje potrebe sa određenim sadržajima vaše veb stranice. Ona takođe pomaže u psihološkom aspektu veb dizajna, te kao  dizajner treba da znate kako se boje koriste za to da biste uticali na svoju publiku.

Poznavanje ovih elemenata, koji su usko povezani sa grafičkim dizajnom, pomoći će vam da jasnije sagledate funkciju svakog elementa svog dizajna. Na taj način ćete lakše smeštati i plasirati informacije i privlačiti posetioce, a da pri tome vaša kreativnost i mašta ne moraju da budu „žrtve“ osnovnih namera i namena sajta.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Profesionalac mora da poznaje SEO

SEO (Search Engine Optimization) odnosno optimizacija sajta jeste jedan od ključnih elemenata u uspehu svake veb stranice. Da bi vaše lepo dizajnirane i dobro osmišljene veb stranice imale smisla važno je da posetioci lako mogu da ih pronađu. Zato je važno ovladati SEO tehnikama.

Nove veb stranice posetioci će teško pronaći ukoliko se u Google-ovoj pretrazi ne nađu na vrhu liste. SEO vam upravo to i omogućava. Tako ćete lakše privući veći broj posetilaca. Više posetilaca  na stranici znači da ćete svoju poruku preneti do većeg broja ljudi, a više ljudi može značiti i više zarade. A to je san svake kompanije.

Profesionalac ima poslovne veštine

Ako želite da se bavite veb dizajnom, to znači da morate da znate i da naplatite svoje usluge. „Bilo da radite u firmi ili kao frilenser, potrebne su vam određene poslovne veštine“, ističe Dainis Grejveris, poslovni strateg i analitičar.

On objašnjava da ćete poznavanjem tržišta i načina na koji funkcionišu stvari u poslu omogućiti sebi više šansi i bolju zaradu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ako znate pravilno da donosite odluke i procenjujete rizike, lakše ćete znati da odredite prioritete i prepoznate dobre poslovne šanse. Izbeći ćete gubljenje vremena na projekte koji nisu vredni truda,  takođe ćete moći sebi da obezbedite i veću slobodu u poslu. Ako vaši poslodavci i klijenti vide da znate šta radite, da ste svesni rizika i uspešno rešavate poslovne probleme, prepustiće vam da radite svoj posao kako vi mislite da treba ne mešajući se mnogo u to“, kaže Grejveris.

Promenljivo tržište zahteva brojna prilagođavanja kako kompanija, tako i pojedinaca. Zato je važno da znate da ga pratite i prilagođavate mu se, ne samo da biste se održali u poslu, već i da biste znali kako da te promene okrenete u svoju korist. Profesionalci upravo to i rade. Zato je uvek dobro da upoznajete i savladavate nove veštine koje će vam oduzeti malo vremena i truda, ali će vam doneti mnogo više: nove poslove, mnogo veću zaradu, uspešnije i bolje rezultate i na kraju mnogo više  zadovoljstva i uživanja u vašem radu.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA