• 2

Svi misle da jedna pseća godina iznosi 7 ljudskih, ali nije: Izračunajte prave godine svog psa

Novo istraživanje otkriva da je vaša kuca možda starija nego što ste mislili

  • 2

Uvreženo je verovanje da jedna pseća godina iznosi 7 ljudskih. Stoga se smatra da kuce vrhunac starosti dožive sa svojih 11 godina.

Kako pokazuje skorašnje istraživanje, stvari ipak nisu tako jednostavne.

Poznati su primeri pasa čiji se životni ciklus završio nakon 20 godina, što bi po ustaljenom merenju bilo 140 ljudskih godina. Ipak, čini se da starosni vek jednog psa zavisi od rase kojoj pripada. Manji psi obično žive duže, što možda znači da i stare sporije od većih pasa.

Stručnjaci smatraju da je preciznije proučavati starost psa sa biološke, a ne hronološke tačke gledišta, izveštava BBC. Nova studija predlaže merenje starosti psa kroz takozvane „epigenetske satove”. Reč je o promenama u skladištenju DNK koja se vremenom nakuplja kod svih sisara.

Foto: Unsplash

Dobar indikator godišta je, prema toj teoriji, metilacija DNK. Poređenjem nivoa metilacije kod labradora retrivera i čoveka, naučnici su uspeli da naprave formulu kojom se može mapirati godište pasa u odnosu na ljudsko. Formula glasi:

- ljudsko ekvivalentno godište = 16 x ln(hronološko godište psa) + 31 -

Ln predstavlja matematičku fuknciju prirodnog logaritma. Korisno je upamtiti da se prva pseća godina broji kao 31 ljudska. Nakon toga, svaki put kada se pseće godine udvostručuju, ekvivalent ljudskih godina opada za 11. U rasponu od 8 godina, to su 3 dupliranja, što u ljudskim godinama predstavlja 64 (31+ 3x11).

Većini ljubitelja pasa nije bila nepoznanica da odnos između naše i njihove životne dobi nije istinski linearan, s obzirom na brzinu kojom psi sazrevaju.

Još jedna teorija nalaže da se prve dve godine kod psa računaju kao 12 ljudskih, a svaka sledeća kao 4.

Skorašnja molekularna istraživanja nalažu da psi stupaju u sredovečnost brže nego što bi njihovi vlasnici pretpostavili. Stoga, ukoliko primetite da vaša kuca više nema nagon da trči za lopticom kao nekada, velika je verovatnoća da su je stigle godine koje joj još niste pridavali.

Video: Njega baš briga za godine kad zarađuje skoro tri puta više od prosečnog Srbina

(N. I.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    Tek mi sad ništa nije jasno

  • DOCTOR FEELGOOD

    Mogao si to bolje matematicki da objasnis!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima