Ozloglašeni najduži auto-put na svetu: Od Aljaske do Ognjene zemlje prolazi se kroz vatru i oluje, potrebno je bar 34 dana! (FOTO)

Panamerički auto-put nije "u jednom komadu". Čini je razgranati sistem puteva koji se pruža preko severa od međunarodnog auto-puta u Meksiku do južnog dela Argentine

  • 3

Od Aljaske do južnih gorskih lanaca Argentine prostire se auto-put idealan za pustolove koji žele da isprobaju svoje mogućnosti i da obaraju rekorde u putovanjima. Ko god da odluči na ovakav poduhvat biće mu potrebno vozilo u dobrom stanju, pokoji rezervni deo, i oko godina života za ovu avanturu. Zavisno od izabrane rute, može se može se preći od 24 do 45 hiljada kilometara.

U selu duhova ostale su samo ukopane kuće, ljudima je zabranjeno da dolaze: Zaboravljena ostrva koja nisu obeležena ni na kartama (FOTO) (VIDEO)

Panamerički auto-put nije "u jednom komadu". Čini je razgranati sistem puteva koji se pruža preko severa od međunarodnog auto-puta u Meksiku do južnog dela Argentine.

Zamisao Amerikanaca severnog i južnog kontinenta bila je da izgrade panameričku železnicu, ali ideja o pruzi zamenjena je onom o asfaltu.

Foto: Wikimedia/Pavel Špindler

Auto-put se kreće kroz sledeće zemlje: severni deo čine Kanada, SAD, Meksiko, Gvatemala, El Salvador, Honduras, Nikaragva, Kosta Rika i Panama, a južni deo čine Surinam, Gvajana, Venecuela, Kolumbija, Ekvador, Peru, Čile i Argentina. Bitne trase prolaze kroz sledeće zemlje: Bolivija, Brazil, Paragvaj i Urugvaj.

Foto: Wikimedia/Bgabel

Doduše, ne u potpunosti, jer su to delimično sprečavale močvare, tropske kišne šume, kao i politički razlozi. Lepote Panamerikane naplaćuju se sumanutim vrućinama, hladnoćama, nepredvidivim olujama, korumpiranim policajcima, kao i mestimično visokim cenama putarina.

Foto: Wikimedia/FanHabbo

Putopisac Roland E. Jung opisao je svoja iskustva na auto-putu u knjizi "Panamerikana". Trebala su mu 42 dana od ledene Aljaske preko ekvatora do Ognjene zemlje.

Foto: Wikimedia/Angelica Jacobi

I Švajcarac Peter Ruč paleći gume uživao je u pogledu na divlje krajolike glečara Matansuka, kanadske doline Fraser, ruševine Maja, Kartagenu u Kolumbiji, kao i vrhove vulkana u Čileu.

Foto: Wikimedia/Tjeerd Wiersma

Nemac Klemens Klark na put je krenuo biciklom sa juga od Ushaie prema severu, no nije se slepo držao puta, pa je skoknuo je do vodopada Iguacu, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

Foto: Wikimedia/Sylvain2803

Prošao je 18 zemalja, probijao se kroz džungle Dariena do Paname, a na putovanju je bio tri godine tokom kojih je prošao 44.620 kilometara.

Foto: Wikimedia/Schr and

Godine Kevin Sanders oborio je rekord u najbržem putovanju Panameričkim auto-putem. Motorom su mu trebala "samo" 34 dana.

Foto: Wikimedia/Bachelot Pierre J-P

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Soki

    26. avgust 2017 | 22:05

    Nesta me napustio avanturistički duh u zadnje vreme.

  • Johan

    27. avgust 2017 | 11:38

    A Serbiju ste zaobišli u širokom luku,ccc...

  • Ivan

    30. avgust 2017 | 12:57

    Za mene je avantura prisutna svaki dan,cim izadjem napolje ,cekam samo odakle ce neka hijena da iskoci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA