≫ 

Videli su veliku belu ajkulu u Jadranu i danima se pitaju ima li razloga za strah: Duško je poslednji svedok njenog krvavog napada! (VIDEO)

U poslednjih 150 godina 11 osoba na Jadranu je stradalo od napada morskog psa

  • 4

Pre nekoliko dana u Jadranskom moru je uočen veliki morski pas. Ovo stvorenje, koje uobičajno ne boravi u tim vodama, uočeno je kod Riminija, u Italiji. Evo koliko su česte njegove posete i napadi na ljude.

Džinovska bela ajkula snimljena u Jadranu: Dugačka je 7 metara, a teška dve tone (VIDEO)

Bio je to dan koji će italijanski ribari dugo pamtiti. Lovili su dvadesetak kilometara od Riminija pa su ugledali peraje morskog psa. Bilo je to veliko stvorenje, čija je pojava u Jadranskom moru prava retkost.

U poslednjih 150 godina 11 osoba na Jadranu je stradalo od napada morskog psa. Slovenački ronilac je 2008. godine kod Visa preživeo napad – ostali nisu.

Poslednjeg napada koji se 1971. dogodio u kod Opatije seća se penzionisani ribar Duško, piše Dnevnik.hr.

- Dvojici turista iz Poljske nije bilo dosta da se samo kupaju nego su plivali do neke bove koja je bila jedno pedesetak metara od obale. Na njih je naleteo morski pas, koji ih nije pojeo, ali ih je povredio - ispričao je Duško.

Velika bela ajkula naraste od pet do sedam metara. Težak je i do dve tone, a ženke su veće od mužjaka. U proseku ima 40-45 zuba veličine pet i više centimetara, čija je minimalna snaga ugriza 3.000 kg/cm².

- Velika bela ajkula je, kao i većina drugih morskih pasa, izuzetno ugrožena vrsta, što zbog uništenja njenih staništa, što zbog ribolova - rekao je biolog Žarko Jaković.

- Napadnu uglavnom kupače jer misle da su foke i delfini, a morski pas je na kraju krajeva, zaštićen - rekao je ronilac Ferdo Hitrec, piše Dnevnik.hr.

Ronioci, ribari i biolozi tvrde razloga za strah od velike bele ajkule nema, jer je vrlo retka vrsta u Jadranu. Ipak, iako su napadi retki, potrebno je da ljudi na moru budu oprezni.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • dora

    31. oktobar 2017 | 22:03

    Ja kad odem na more i kad idem da se kupam u more nikad ne plivam daleko jer se plasim ajkuka:D nikad se nezna odkuda moze zalutat 😲

  • Tipke

    31. oktobar 2017 | 15:48

    Moj najgori horor Sam Sam na pucini u okeanu I vidim persje of ove ajkule nema goreg

  • NIvan

    31. oktobar 2017 | 18:31

    Bio 1976 g.na otoku Cresu,mesto draga Zorovici na letovanju sa bratom i ocem,radili neku drvenu kucu sa calem privatno letnje doba oko 13 h odem da se kupam,ronim pomalo kada sam video neku veliku ribetinu,ja pomislio da je ajkula kako sam pobegao iz vode,vise na tom mestu nisam ulazio u more.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA