9

Oteli su unuka najbogatijeg čoveka na svetu, tražili 17 miliona dolara i pretili smrću. ODBIO JE DA IM DA PARE! I počeo je pakao (FOTO)

Kao posledica kindapovanja, Geti je postao zavistan od droge i alkohola

Slučaj čuvene otmice mladog Džona Pola Getija III privukao je veliku pažnju javnosti 1973. godine. Ovaj slučaj do dan danas budi veliko interesovanje, posebno zbog činjenice da deda kidnapovanog mladića nije hteo da plati otkup za svog unuka. Sada će čitava priča biti prikazana na velikom platnu, pa će mlađe generacije moći da se upoznaju sa ovim slučajem.

Prelepa Ruskinja imala strastvenu vezu sa turskim biznismenom: Jednog dana je pronađena mrtva u njegovim kolima!

Džon Pol Geti III, poznat pod imenom Pol Geti, najstarije je dete Džona Pola Getija Džuniora i njegove žene Abigej. Takođe je i unuk američkog naftnog tajkuna Džona Pola Getija.

Godine 1957. magazin Fortune je Džona Pola Getija proglasio za najbogatijeg živog Amerikanca, dok ga je Ginisova knjiga rekorda 1966. godine prolasila za najbogatijeg građanina na svetu. Njegovo bogatstvo je iznosilo oko 1,2 milijarde dolara (približno oko 8,9 milijardi dolara u 2016. godini).

Mladost

Veći deo svog detinjstva je proveo u Rimu u Italiji, dok je njegov otac vodio porodični posao u ovoj zemlji. Njegovi roditelji su se razveli 1964. godine, a otac se ponovo oženio 1966. i to glumicom Talithom Pol.

Usvojili su hipi način života i veći deo slobodnog vremena su provodili u Engleskoj i Maroku tokom 1960-tih. Geti je onda veći deo vremena provodio u svom internatu u Rimu.

Godine 1971. je izbačen iz škole, zato što je preko noći oslikao hodnike u školi. Kasnije te godine, njegova maćeha je preminula u Rimu, kada se predozirala heroinom.

Njegov otac se posle toga preselio u Englesku, a on je ostao u Italiji. Posećivao je klubove, barove, išao je na žurke, ali je sa druge strane često dolazio na levičarske demonstracije.

Navodno je za život zarađivao praveći nakit, prodajući slike, a čak se pojavljivao u filmovima kao statista.

Foto: Guliver/Keystone/Getty Images

Kidnapovanje

Kada je imao 16 godina dogodila se njegova čuvena otmica. Sve se odigralo 10. jula 1973. godine, kada ga je u Rimu kidnapovala kriminalna grupa'Ndrangheta.

Za otkup su tražili 17 miliona dolara. Kada je stigla poruka kojom se traži otkup, pojedini članovi porodice su mislili da je u pitanju prevara. Navodno se kidnapovani mladić često šalio da će izrežirati sopstvenu otmicu kako bi od dede izvukao novac.

Grupa koja ga je otela, ga je skrivala u planinama. Onda su otmičari poslali i drugu poruku, čija je isporuka kasnila zbog štrajka italijanske pošte.

Džon Pol Geti Džunior je od svog oca tražio novac za otkup, ali ga je on odbio. Deda je rekao da bi ako bi platio otkup, njegovih ostalih 14 unuka moglo takođe da bude kidnapovano.

Foto: Guliver/George W. Hales/Getty Images

Takođe je istakao da bi plaćanjem otkupa samo doprineo povaćavanju bezakonja, napada i delovanju terorističkih grupa. U novembru 1973. godine stigao je paket koji je sadržao pramen kose i ljudsko uvo. Dostavljen je sa dnevnim novinama i pretnjom da će mladić i dalje biti mučen ako porodica ne plati 3,2 miliona dolara.

U poruci je pisalo: "Ovo je Paulovo uvo. Ako ne dobijemo novac za 10 dana, stićiće njegovo drugo uvo. Drugim rečima, slaćemo vam ga deo po deo".

Pročitajte ceo tekst »
1 / 2
Sledeća stranica »
Tagovi: Alkohol, Amerika, Deda, Droga, Džon Pol Geti, Džon Pol Geti Džunior, Džon pol geti III, Film, Hapšenje, Italija, kidnapovanje, Klubovi, novac, otac, Otkup, otmica, Porodica, Poruka, Rim, sin, Smrt, Unuk, Uvo, Žurke

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (9)
Poređaj komentare:
 • M
  Mirko

  Božji poziv 18. Jer se otkriva gnjev Božji s neba na svaku bezbožnost i nepravdu ljudi koji drže istinu u nepravdi. 23. Jer svi sagriješiše i izgubili su slavu Božiju, 24. I opravdaće se zabadava blagodeću njegovom, otkupom Isusa Hrista, 25. Kojega postavi Bog očišćenje vjerom u krvi njegovoj da pokaže svoju pravdu oproštenjem pređašnjijeh grijeha; 3. Odgovori Isus i reče mu: zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može vidjeti carstva Božijega. 16. Jer Bogu tako omilje svijet da je i Sina svojega Jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni. 17. Jer Bog ne posla Sina svojega na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spase kroza nj. 18. Koji njega vjeruje ne sudi mu se, a koji ne vjeruje već je osuđen, jer ne vjerova u ime JedinorodnogaSina Božijega. 19. A sud je ovaj što Vidjelo dođe na svijet,19. A sud je ovaj što Vidjelo dođe na svijet,i ljudima omilje većma tama negoli Vidjelo; jer njihova djela bijahu zla…23. Jer je plata za grijeh smrt, a dar Božji…36. Ko vjeruje Sina, ima život vječni; a ko ne vjeruje Sina, neće vidjeti života, nego gnjev Božij ostaje na njemu. 8. Jer ste blagodeću spaseni kroz vjeru; i to nije od vas, dar je Božji. 6. A On daje veću blagodat. Jer govori: Gospod suproti se ponositima, a poniznima daje blagodat…6. Ponizite se, dakle, pod silnu ruku Božiju,da vas povisi kad dođe vrijeme. 3. Jer vam najprije predadoh što i primih da Hristos umrije za grijehe naše, po Pismu,4. I da bi ukopan, i da usta treći dan, po Pismu… 17. Zato ako je ko u Hristu, novo je stvorenje: Staro prođe, gle,sve novo postade. 9. Nego kao što je pisano: što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovjeku ne dođe, ono ugotovi Bog onima, koji Ga ljube. 4. I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovijeh, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike,ni bolesti neće biti više; jer prvo prođe…5. I noći tamo neće biti, i neće potrebovati vidjela od žiška,ni vidjela sunčanoga,jer će ih obasjavati Gospod Bog; i carovaće va vijek vijeka. 15. I ko se ne nađe napisan u Knjizi života, bačen bi u jezero ognjeno. 8. A strašljivima i nevjernima i poganima I krvnicima,I bludnicima,I vračarima, i idolopoklonicima, i svima lažama, njima je dio u jezeru što gori ognjem i sumporom; koje je smrt druga…10. Već I sjekira kod korijena drvetu stoji; svako dakle drvo koje ne rađa dobra roda, siječe se u oganj se baca. Pokajte se, jer se približi Kraljevstvo Nebesko…Biblija

 • B
  Bg Vozd

  Da nije ovaj iz Pirot mozda ?

 • S
  Savo

  Jedva cekam film da izadje

Skupio je drugare i zajedno su naduvali nosevima gumu u neverovatnom roku (VIDEO)

Muškarac rasista brutalno izvređao ženu u avionu: Putnici besni zbog reakcije osoblja (VIDEO)

Muškarac u kafiću poručio dve flaše vode i ostavio bakšiš od 10.000 dolara: Konobarica u šoku čitala poruku koju je našla na stolu

Glumio je nindžu sa nunčakama, ali se posle ovakvog udarca neće više hvaliti. Nikada (VIDEO)

Princ Hari je slika i prilika ovog čoveka: Fotografije koje su zapušile usta svim glasinama o njegovom "pravom ocu" (FOTO)

Najveći džekpot ikada izvlači se danas, usijalo se na milijardu i 600 miliona dolara: Ko će postati milijarder preko noći u Americi?

Pijanista je odlučio da napusti sve, ode na Tajland i učini divno delo za slepe slonove (VIDEO)

Mlada terala mladoženju da izbaci staricu, a kada se saznalo ko je ona, svadba je otkazana i svima su se životi preokrenuli

Vlasnik Alibabe otkrio ko može da radi u njegovoj kompaniji: Izbegava stručnjake, eksperte i "najbolje" ljude

Deda zlostavljao unuku i slao joj jezive poruke: Kada je otkrila njegove gadosti, doživela je novi šok

Manekenka odlučila da prekine dijetu sladoledom, ali se ubrzo pokajala (VIDEO)

Naše komšije su tužne zato što graniče sa Srbijom ili smo mi srećniji zato što su oni nesrećni? Ova mapa Evrope je pravi hit na internetu

Zarila je svoje zube u njega i nije puštala dok ga nije udavila: Lavica iz Zoo vrta ugušila mužijaka - oca svoja tri lavića!

"Udala sam se za oca svoje najbolje prijateljice i sad sam joj maćeha": Tejlor (27) je oduvek volela starije muškarce, a sada je otišla korak dalje (FOTO)

Banda majmuna ubila muškarca: Njegov brat traži da se kazne krivci, a policija u problemu

Čuli su galamu na parkingu i videli besnog čoveka kod auta, ubrzo su saznali bolnu istinu (VIDEO)

Dok narko-bos El Čapo (61) čami u zatvoru, njegova supruga uživa u "krvavim parama": Ovako se Ema (29) bahati u luksuzu (FOTO)

Horor na studentskoj žurki: Skakali su uz muziku, a sledećeg trenutka svima su bile polomljene ruke i noge (VIDEO)

Klinac legao na prugu dok je prema njemu jurio voz, sirena je jaukala: U momentu kada je prošao, svi su ostali skamenjeni (VIDEO)

Dan kada su laste letele avionom: 10.000 ptica je čarterima prevezeno u toplije krajeve

U zagrljaju sa smrtonosnom ajkulom: I grdosija od 3,5 metra želi da bude voljena (VIDEO)

Izgubljeni dečak je pokucao na vrata da pita za put do škole, a sa druge strane je provirio besni domaćin sa puškom (VIDEO)

Baba monstrum je svom mlađem dečku dozvoljavala da zlostavlja njenu unuku od 20 meseci i sve to posmatrala

Bosanska svadba koju će svi pamtiti: Mladoženja se malo više zaneo, a onda se dogodilo nešto neplanirano (VIDEO)

Uzbuna na stanici! Rendgen snimio dete među prtljagom (VIDEO)

Siromašni su svuda oko njih, ali bahati klinci u ovoj državi žive punim plućima: Ovako izgleda sjaj i luksuz ove bogate dece (FOTO)

Evo šuške, al' će se nabrojiš: Došao je da kupi novi džip o kome je godinama maštao i doneo tonu metalnih novčića (FOTO) (VIDEO)

U Alkatrazu otvoren koktel bar: Čuvari vas strpaju u ćeliju i daju vam da pijete samo alkohol koji ste sami uneli (FOTO) (VIDEO)

Jedan evropski grad pobedio je Beograd: Novogodišnja rasveta upaljena, iako do dočeka ima više od dva meseca (FOTO)

Ptice samoubice! Zakucavaju se u planinsko jezero, meštani ih slave i veruju da time prilažu svoju žrtvu (VIDEO)

Sve ono što je normalno za obične trudnice, za Megan nije: Vojvotkinja neće smeti da krši ova pravila u trudnoći

Ovo je najslađa balerina i ima četiri noge (VIDEO)

Raskošni nakit čuvene kraljice spreman za prodaju: Sve sija od dijamanata, a samo jedna ogrlica ceni se i do 1,75 miliona evra

2 satelita poslata na Merkur, planetu koja je najbliža suncu: Istraživanja bi mogla da reše velike misterije

Simpsonovi sve predvideli: Nakon Trampove predsedničke pobede, grčke ekonomske krize i skandala FIFE, obistinila se i ova scena iz serije (VIDEO)

A mislite da robot ne zna da igra? Ovaj se zove Spot i pokidao je uz pesmu Bruno Marsa (VIDEO)

Naučna fantastika počinje da se ostvaruje: NASA pravi vazdušni grad, novu destinaciju za svemirske turiste (VIDEO)

Šoferi napravili vodič za sve kolege kad ih potera neizdrž: Prostitutki ima k'o "vagona", od 15 evra s nogu, do 50 evra u najvećem bordelu EU

Ovo je najskuplja tečnost na svetu: Litar vredi vredi milione, a prodaje se i na kapljice

Loto groznica trese Ameriku: Kilometarski red ljudi čekaju satima jer je nagrada na lutriji porasla na milijardu dolara (VIDEO)

Kakva carica! Muž ju je prevario sa 2.000 žena, ona je za svaku znala. I dalje su u srećnom braku i vole se najviše na svetu

Kakav blam: Vraćao se iz kupovine, ali je zaboravio da kupi kaiš - sada ga zovu gologuzan (VIDEO)