≫ 

Aerodrom gde su letovi zauvek otkazani: Nalazi se na raskršću puteva Evrope, Azije i Afrike, bio je poprište sukoba zbog kojih je i uništen (FOTO)

Smešten u blizini glavnog grada Nikozije na Kipru, ovaj aerodrom nije imao komercijalni let od 1977. godine

  • 0

Aerodrom koji je nekada u punom sjaju dočekivao stotine hiljada turista željnih plaže i sunca, danas je groblje za avione koji nikada više neće poleteti.

Međunarodni aerodrom u Nikoziji nekada je bio glavni aerodrom na Kipru, a već 44 godine je potpuno napušten.

Umesto veselih putnika gomila ptičijeg izmeta ispunila je sedišta na aerodromu, piše Dejli mejl.

Zabeleo se Kipar: Snažno nevreme pogodilo ostrvo, temperatura pala na 5 stepeni za nekoliko minuta (VIDEO)

Aerodrom je napušten već 44 godine Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Smešten u blizini glavnog grada Nikozije na Kipru, ovaj aerodrom nije imao komercijalni let od 1977. godine, tri godine nakon državnog udara grčkih nacionalista i invazije turskih snaga.

Nikozijski aerodrom bio je izgrađen krajem tridesetih godina prošlog veka, a obnovljen je 1968. godine s ciljem da postane glavno transportno središte na Mediteranu.

Imao je najmoderniji terminal onog vremena s brojnim restoranima i kafićima, a u svega nekoliko godina od preuređenja privukao je znatan broj turista. Međutim, njegova prilika za razvoj i usprh naglo je prekinuta.

Tokom turske invazije na Kipar aerodrom je postao jedna od glavnih meta turske vojske, kada je zaustavljena sva komercijalna delatnost.

Nakon intervencije Ujedinjenih nacija, Kipar je podeljen na grčki i turski deo, a Nikozijski aerodrom je postao deo neutralne zone.

Ni traga od vremena kada je bio u punom sjaju Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Od 1975. godine letovi su nastavili da se odvijaju preko Larnaka međunarodnog aerodroma, a osam godina kasnije izgrađena je i Međunarodna vazdušna luka Papos u blizini ovog kiparskog grada.

O turbuletnoj prošlosti nikozijskog aerodroma svedoči tek nekoliko aviona na zaboravljenoj pisti za poletanje. Na avionima su polupana stakla, neki delovi nedostaju, a unutra su samo leševi ptica.

Na ulaz u glavni hol aerodroma nalazi se oštra, bodljikava žica, dok oljušteni zidovi nisu ni nalik onima kada je on bio u punom sjaju.

VIDEO: Usred leta odvalio se unutrašnji prozor na avionu

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA