≫ 

Ovako je Zagreb proslavio rođendan velikog srpskog naučnika Nikole Tesle (VIDEO)

Zagrepčani su imali priliku da uživaju u fenomenalnom prikazu, kako kažu, "nacionalnog" genija čiji se lik pojavljivao u međuigri vode i svetlosti na gradskim fontanama

  • 17

Spektakularnom projekcijom lika Nikole Tesle na zagrebačkim fontanama, u glavnom gradu Hrvatske nedavno je obeleženo 162 godine od rođenja velikog naučnika.

Zagrepčani su imali priliku da uživaju u fenomenalnom prikazu, kako kažu, "nacionalnog" genija čiji se lik pojavljivao u međuigri vode i svetlosti na gradskim fontanama.

>>> Nikola Tesla rođen je na ovaj dan pre 162 godine: Otkrio je veliku tajnu - poruku skrivenu u molitvi "Oče naš"

Svake godine povodom Teslinog rođendana, a u trajanju od tri dana, u Zagrebu se organizuje manifestaciija "Tesla & friends" u okviru koje se dodeljuju nagrade "Nikola Tesla – Genije za budućnost".

Godišnjica rođenja svakako pruža odličnu priliku da se podsetimo života čoveka bez čijih izuma mnogo čega danas ne bi bilo.

Prvu hidroelektranu dizajnirao je upravo Tesla, koncept "smartphone" tehnologije razvio je još 1901. godine, a njegovoj briljantnosti dugujemo i temelje za razvoj radara, laserskih rendgentskih zraka, robotike i prevalentnog broja izuma s područja elektrotehnike i radiotehnike.

Tesla je tvrdio da je razvio "super oružje" koje će završiti sve ratove, zbog čega je bio pod nadzorom američkih obaveštajnih agencija, a njegovi eksperimenti su, kako se tvrdi, uključivali kontroverzne izume poput "zraka smrti", koji bi mogli da sruše brojne avione s velike udaljenosti.

Zvali su ga "ludi naučnik s fotografskim pamćenjem" - Foto: Profimedia/Alamy

Zvali su ga "ludi naučnuik s fotografskim pamćenjem", koji je nekoliko puta, navodno, izjavio da je komunicirao s vanzemaljcima.

Malo je poznato da je Tesla rođen tokom oluje i da je sarađivao sa Ajnštajnom, sa kojim je pokušao da kreira plašt nevidljivosti za američki ratni brod "USS Eldrige".

Nikola Tesla rođen je 28. juna 1856. godine po starom, odnosno 10. jula po novom kalendaru u Smiljanu u Lici, kao četvrto od petoro dece pravoslavnog sveštenika Milutina i majke Georgine.

Teslini posmrtni ostaci čuvaju se u Beogradu gde je takođe nizom manifestacija obeležen rođendan velikog srpskog naučnika.

VIDEO: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf.rs/crotribune.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA